Посланикът на Нидерландия кръсти официално ново драгажно съоръжение

Животът

03-06-2021, 18:26

Снимка:

ИАППД

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започна строежът на нов маневрен кораб на ИАППД

Посланикът на Нидерландия у нас Н. Пр. Беа тен Тъшър даде официално име на новото драгажно съоръжение на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ на церемония днес в Русе. Тя пожела попътен вятър след като според традицията разби бутилка шампанско в корпуса на „Янтра“.

Сред специалните гости на днешният празник бяха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева, ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ Галина Василева, представители на областна и общинска администрация.

„Драгата „Янтра“ е първият специализиран кораб от този вид, който влиза в активите на дунавската агенция, а новата драгажна техника ще даде възможност на ИАППД ефективно и навреме да изпълнява своите задължения по поддръжка на корабоплавателния път. Целта е да бъдат запазени проектните дълбочини на реката според препоръките на Дунавската комисия“, каза в своето обръщение заместник-министър Андреева. Тя припомни, че България има ангажимент към поддръжката на един от най-трудните в навигационно отношение участъци от реката, като в същото време Агенцията към момента не разполага със собствена техника, с която да извършва тази специфична дейност. Именно поради тази причина от 2017 г. до сега, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е осигурило над 16 млн. лв. за извършване на драгажни работи. Със закупуването на новата специализирана апаратура процесът ще бъде оптимизиран, а разходите намалени“, посочи още Нели Андреева.

Изпълнителният директор на ИАППД инж. Павлин Цонев подчерта, че с успешната реализация на проектите по оперативните програми в сектор „Транспорт“ и Механизмът за свързване на Европа през изминалите години се привлечени над 35 милиона лева, благодарение на които Агенцията е осъвременила своя технически капацитет. „Чрез това можем да бъдем достойни партньори на другите речни администрации при изпълнение на международните задължение по поддържане на 471 километровия участък на река Дунав, който е един от най-трудните в корабоплавателно отношение“, допълни Цонев. 

Тържествен водосвет и освещаване на новото плавателно средство направи отец Йордан от храм „Свети Георги“. За доброто настроение на гостите се погрижиха мажоретен състав „Екстрийм” с ръководител Вероника Миланова и фолклорна танцова студия „Зора“ към Общински младежки дом.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов