Област Плевен е с най-ниските показатели по заболеваемост от COVID-19 в България

Откриват временен изнесен ваксинационен пункт в центъра на Плевен

Област Плевен е с най-ниските показатели по заболеваемост от COVID-19 в България. На 14-дневна база числото на заболелите е вече 28 на 100 000 човека. Това съобщи кметът Георг Спартански на профила си във Фейсбук.

"На лечение в болници са общо 28 човека, на интензивно лечение е настанен само един пациент. Област Плевен е и на челното 5-то място в България по брой на ваксинираните лица, с направени общо близо 52 000 ваксинации, с една или две дози. Пред нас са само столицата София, Пловдив, Варна и Бургас, което е напълно обяснимо с оглед на много по-големия брой население в тях. Приблизителният брой живущи в област Плевен е около 233 000. Децата и младежите до 16 години, които все още не попадат в групите за ваксинация са над 30 000. Официално регистрираните преболедували ковид-19 са 13-14 000 граждани. Счита се, че още три пъти по толкова са преболедувалите без официално диагностициране. Изводът на здравните власти е, че при над 50 000 ваксинирани лица и още 50 000 преболедували, то около 100 000 , т.е. 50% от населението имат вече изграден имунитет. Изключително добрите ни ваксинационни показатели са предпоставка за по-бързо достигане на колективен имунитет в нашата област. Това е отличен шанс, който в никакъв случай не трябва да пропускаме!", посочва Спартански.

"След безгрижното и безпроблемно лято и много ниската очаквана заболеваемост в този период ще започне есенно-зимният сезон, през който е напълно възможна четвърта вълна на вируса. Нека продължим активно да използваме благоприятната ситуация сега и в следващите 3 месеца и да се подготвим, ваксинирайки се, с мисъл за здравето и живота си и този на нашите близки! Имаме голям избор на ваксини, безпроблемен и безплатен е достъпът до тях. Ще създадем и допълнителни улеснения за желаещите да се ваксинират, като открием и временен изнесен пункт на площада в центъра на Плевен, където всеки ще може бързо и без излишни формалности да получи ваксина. Така ще посрещнем спокойно есента и зимата и ще потушим в зародиш евентуална четвърта вълна на заразата. Ще си върнем в голяма степен спокойствието и нормалния живот, ще отпаднат голяма част от ограничителните мерки, други ще бъдат значително смегчени. Зависи изцяло от нас!", допълва кметът.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов