Магия, фокуси и спектакли на открито за Нощта на музеите в Гюргево

Животът

29-05-2021, 16:59

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борислав Българинов е новият областен управител на Русе

„Трябва да наблегнем на интелектуалното развитие, не само на асфалта и пътищата. Трябва да има баланс, но той не може да е в ущърб на духовните ценности и културата“, това каза областният управител на Русе Борислав Българинов при срещата си с директора на Гюргевския окръжен музей Габриел Думитру.

Двамата бяха категорични, че трансграничното сътрудничество в сферата на културата ще продължи да бъде приоритет за ръководените от тях институции. Сред предстоящите и едно от най-очакваните събития през идния месец е провеждането на Нощта на музеите, която в Гюргево ще се състои на 12 юни. Предвидени са множество занимания както за малчуганите, така и за по-големите. Габриел Думитру обещава шоу, изпълнено с магия, фокуси, а също и спектакли на открито. Очаква се дори карнавално представление с венециански маски. За по-любопитните пък са предвидени ателиета на открито, които ще бъдат предимно в сферата на традиционните занаяти и археологията. По време на разговорите възникна идеята за превод на български език на две книги, касаещи пресечните точки в близкото минало между Русе и Гюргево. Става дума за издания, свързани с пътеписи, гравьори и литографии на чужденци, посетили двата града в периода между 1826 и 1880 година, както и историческо изследване за фериботните връзки между България и Румъния. Инициативата най-вероятно ще се осъществи отново със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Българинов пое ангажимент и за насърчаване на сътрудничеството между адвокатските колегии от двата града. Целта е обмяна на информация и добри практики при намиране на решения за възникнали казуси от международен характер.

Срещата бе организирана от изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, а на нея присъстваха и експерти от музея в северната ни съседка.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)