НСИ търси преброители за Русе

Животът

29-05-2021, 16:56

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борислав Българинов е новият областен управител на Русе

Организацията и провеждането на предстоящото преброяване в страната обсъдиха областният управител на Русе Борислав Българинов и заместник-председателят на Националния статистически институт Диана Янчева. Критичният момент при преброяването се очаква да бъде, че то започва в началото на есента, когато хората все още пътуват и не са си вкъщи, за да бъдат преброени. Преброяването ще стартира в 00.00 ч. на 7 септември и ще приключи на 3 октомври. До 10 юни тече кампания за допълнително набиране на преброители и контрольори. Единствено в община Русе все още не е достигнат необходимия брой преброители, като за сега от подалите заявление в предходната кампания са потвърдили желание за участие като преброители 295 лица или 68% от планирания брой. За преброителите са осигурени всички предпазни средства като маски и дезинфектанти. Всеки ще може да се преброи и електронно, като тогава ще се генерира код, който при обхода на домакинствата се дава на преброителя. Той ще извършва проверка дали всичко с регистрацията е наред.

От Националния статистически институт предполагат, че може да има и случаи на отказ да се допуснат преброители в жилищата и предупредиха, че законът предвижда глоба от 160 лева за отказ от преброяване. Целта обаче не е да бъдат глобявани хората, а напротив да се стимулират да участват в преброяването. Точно затова ще се търси и активната подкрепа на етажната собственост в лицето на домоуправителите и касиерите. Някои граждани ще трябва да попълнят и допълнителни анкети относно раждаемостта и по-конкретно репродуктивното си поведение или пък за емиграционните си нагласи. При предишните преброявания също е имало такъв тип въпросници.

На места ще се извършват и контролни преброявания, т.е. от Националния статистически институт ще посещават домакинствата отново и ще питат същите въпроси, на които преди това сме отговаряли на преброителите. Идеята е по този начин да се оцени качеството на събраната информация и нейната достоверност. Преброителите ще трябва да се легитимират, като покажат специално разработен бадж, като подробностите как ще изглежда средството за оторизация за момента не се известни.

Заради влошената епидемична обстановка през зимата правителството отложи датите за преброяването за септември 2021-а.

Преброяване 2021 ще обхване само живеещите в България, в него няма да влизат българите, живеещи извън страната.

В срещата участваха още главният секретар на Областна администрация – Русе Симеон Иванов, кметът на Община Русе Пенчо Милков, секретарят на Общината Димитър Генков, както и директорът на дирекция „Административно обслужване“ Ердинч Мевлюдов. Бе обсъдена и идея за организиране на изложба на открито, представяща историята на преброяванията в страната, като тя най-вероятно ще се осъществи с подкрепата на Община Русе.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов