Зелен коридор за желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 днес

Над девет пъти повече са оздравелите отколкото заразените с COVID-19 в област Русе за изминалото денонощие. По данни на Регионалната здравна инспекция новите случаи са единайсет, а излекуваните 103-ма. Десет от заразените за последните 24 часа са от община Русе, а един от Ветово. В населените места от останалите общини няма заболели през вчерашния ден. Така от началото на пандемията диагностицираните с коронавирус в областта достигнаха 14122, а преболедувалите 12877. Активните случаи са 369. По последни данни намиращите се на болнично лечение в областта са 132-ма, като 42-ма от тях са в реанимация. Към момента свободните легла са 151, от които шест са за интензивни грижи. При необходимост този капацитет може да се увеличава. През вчерашния ден няма починали от коронавирусна инфекция. Смъртните случаи на хора с COVID-19 от началото на пандемията до сега са 876, като починалите са на възраст между 26 и 98 години. 503 от тях са мъже, 373 са жените. Ръководството и екипът на Областна администрация – Русе изказват съболезнования на близките и роднините на покойниците.

Позовавайки се на данните от Единния информационен портал става ясно, че за последното денонощие област Русе е на шесто място по заболеваемост в страната, като разликата между повечето области е едва от по няколко случая. За изминалите 24 часа няма област без нови случаи. С най-малко заразени е област Смолян – един случай.

До момента в областта са извършени 33685 имунизации, като повторна доза са получили 13405 лица, т.е. при тях имунизационният процес е приключил. През последното денонощие са поставени 400 ваксини. Днес в Университетска болница „Канев“ от 18.00 ч. до 23.00 ч. ще функционира „зелен коридор“ за имунизация срещу COVID-19. Не е необходимо предварително записване на час. Осигурени са достатъчни количества от наличните ваксини, така че всеки да може да направи избор между иРНК и вектора ваксина. Стриктно се следи за спазване на всички противоепидемични мерки.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)