Тържествено обявиха носителите на Награда "Русе"

Животът

25-05-2021, 08:00

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

24 май - най-българският празник!

На тържествена церемония снощи бяха обявени носителите на Награда „Русе“. С нея всяка година се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на Русе.

Тази година в област „Образование и наука“ кметът Пенчо Милков награди:

- Ценка Тодорова, директор на Детска градина „Пинокио“, в категория „Предучилищно и начално образование“;

- Диана Димитрова, главен учител по български език и литература в АГ „Гео Милев“ за цялостен принос в областта на предучилищното, началното, основното и средното образование;

- доц. д-р. инж. Вяра Русева, преподавател в Русенския университет „Ангел Кънчев“, в  категория „Висше образование и наука“;

-  проф. Иваничка Сербезова, преподавател в Русенския университет „Ангел Кънчев“, за цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на висшето образование;

- педагозите от ОУ „Отец Паисий“-Русе в категория „Учителски екип от основни, средни училища и гимназии“.

В категория „Образователна институция, преподавателски или научен екип“ спечели научният екип на Русенския университет за разработването на иновативна нанотехнология за производство на предпазни маски.

В област „Култура и изкуство“ председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев награди писателя Боян Драганов в категорията „Литература и публицистика“, художника Николай Бузов в категорията „Изобразителни и визуални изкуства“ и творческия екип на  спектакъла „Пинокио“ в едноименната категория.

В навечерието на 24 май две специални награди на Синдиката на българските учители дойдоха именно в Русе.

Наградата „Учител на годината“ бе връчена на директора на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ Мария Дуканова и на Цецка Маркова-Енчева, преподавател в СУПНЕ „Фридрих Шилер“.

Почетен знак „Златен век“ -  печат на Цар Симеон Велики -  златен на Министерство на културата получи Деница Анчева, балетен педагог в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. С почетен знак „Златен век“ бе удостоен преводачът, критик и писател Огнян Стамболиев.

За изключителни заслуги към националната култура  най-престижното отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век“ с огърлие получи нашият именит съгражданин Емил Табаков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов