За първи път в Русе ще бъде донесен огънят на познанието от Плиска

Мисия

24-05-2021, 18:39

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българинов: 24 май е символ на стремежа ни към знание

Областният управител на Русе Борислав Българинов почете паметта на светите братя Кирил и Методий в първата българска столица Плиска. Там се състоя мащабно тържество, на което присъстваха множество интелектуалци, представители на академичната общност и дипломати. Борислав Българинов бе и единственият областен управител, който участва в тържественото запалване на Огъня на знанието. По-късно през деня той ще го принесе в крайдунавския град и най-вероятно ще стане част от церемонията по връчване на наградите „Русе“ в сферата на изкуството, културата, образованието и науката. Частица от огъня ще бъде занесена и сред българската общност в Тараклия, както и в българското училище в Неапол. Борислав Българинов поднесе и цветя пред паметника на светите братя.

За празничното настроение на присъстващите се погрижиха от Вокално студио „Ейнджъл войсис“  с вокален педагог Атанаска Липчева, танцьорите от клуб за български народни танци и хора „Изгрев“ с ръководител Елена Проданова към Народно читалище „Искра – 1924“ от Варна, а също и неповторимия хор за популярни градски песни „Блян“ от Несебър.

Богатият репертоар включваше някои от любимите на поколения българи песни, сред които „Я кажи ми облаче, облаче ли бяло“, „Осъдени души“, „За теб, Българийо“, „Хубава си, моя горо“, „Уморени крила“ и още много други добре познати хитове. Беше изпълнен и „Добруджански танц“. Отслужен бе и водосвет за здраве и спасение от отец Димчо от старопрестолната столица.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)