Изграждат високотехнологичен научен център към Русенския университет

Животът

22-05-2021, 07:00

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борислав Българинов е новият областен управител на Русе

Новоназначеният оластен управител на Русе Борислав Българинов присъства на церемония по първа копка на Научноизследователски комплекс към РУ „Ангел Кънчев“. „С изграждането на този високотехнологичен център Русенският университет за пореден път изпреварва не само висшите училище в страната, но се нарежда и на едно от първите места в Европа. През последните няколко години технологиите вземат връх и голяма част от младите хора се задържат на определени места благодарение на съществуващите такива. Приветствам ректора и колектива на учебното заведение за това, че са иноватори и съответно първите в България, които предприемат подобна стъпка.“, заяви Българинов. „Сигурен съм, че днес ние градим едно наистина светло бъдеще, в което акцент поставяме върху достоверните факти и науката! Убеден съм, че това трябва да бъде водещ приоритет за всеки от нас! Така бихме постигнали сигурен просперитет!“, допълни още той. Областният управител пожела дръзновеност и мъдрост в решенията на колектива. „Бъдете смели и покорявайте нови върхове! Благодаря ви за професионализма и енергията, с които работите!“, каза още Българинов.

Комплексът ще се простира на около 2000 кв.м. площ и ще включва 7 комплексни лаборатории. По този начин се цели да се осигури възможност за изпълнението на разнообразни задачи в научната и приложна сфера, а също и работа по водещи международни проекти. „Предоставяме нови възможности и тласък на изследователската работа.“, заяви ректорът чл.-кор. Христо Белоев. Очакванията са центърът да бъде завършен в рамките на 14 месеца, т.е. до лятото на идната 2022-а. Освен лаборатории в него ще бъдат поместени още кабинети и учебни зали.

Сред официалните гости бяха още заместник областният управител Валентин Колев, кметът на Община Русе Пенчо Милков, неговите заместници Магдалина Илиева, Димитър Недев и Енчо Енчев, както и представители на академичната общност и на фирмата, изграждаща съоръжението. Отец Марин от Русенската света митрополия освети мястото за предстоящия строеж.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)