Красен Кралев настоя за повече прозрачност по харчовете на УАДА

Бившият министър на младежта и спорта Красен Кралев за последен път участва в онлайн заседанието на управителния съвет на Световната антидопингова агенция (УАДА) в качеството си на експерт-министър от страна на ЕС.

Той е представил координирана позиция на правителствата от всички континенти по финансовите въпроси, свързани с неизплащането на годишните вноски към агенцията. Поискал е повече прозрачност при изплащането на средсва към президента, вицепрезидента и външните експерти. Приканил е УАДА да продължи да следи спестяванията в следствие от последиците причинени от COVID-19 и да представи допълнителна информация.

Позицията на Кралев бе най-високата, която се заемаше в момента от българин в света на спорта. Той два пъти бе в борда на Световната антидопингова агенция след избори, един път като министър (ноември 2017-януари 2019 г.), а вторият път като експерт-министър (ноември 2019-май 2021 г.).

Позицията експерт министър е лична, изборна и не се наследява по национален принцип, поради което през септември ще се проведат избори в работна група "Спорт" към Съвета на ЕС.

Следващото заседание на управителния съвет на УАДА в Бризбейн (Австралия), ако пандемичната обстановка го позволява.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)