70 картини разкриват красотата на България

Животът

21-05-2021, 08:00

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борислав Българинов е новият областен управител на Русе

Областният управител на Русе Борислав Българинов посети изложбата на известния русенски художник Владимир Ангелов. „Пожелавам Ви все повече лични и професионални успехи! Бъдете здрав, вдъхновен и щастлив! Вашите творби провокират въображението и са още един път към преоткриване на заобикалящата ни красота!“, каза Българинов. Той посочи още, че ще работи за развитието на културата не само в Русе, но и в региона, като изрази увереност, че все повече изложби ще се провеждат в по-малките и отдалечени населени места, така че и тамошните жители да имат възможност да се докоснат до нещо различно и поне за миг да излязат от рутината.

Експозицията, която се намира в изложбената зала на ул. „Борисова“ 6, съдържа 70 картини, които не са показвани до сега. Жителите и гостите на крайдунавския град ще могат да се потопят в неповторимата атмосфера на България, Швейцария, Латвия и някои други европейски страни до 3 юни. Картините са рисувани от 2018 година насам, като интересното при тях е, че почти всички са в приятна топла тоналност. „Няма нищо по-истинско от радостта в очите и усмивките на лицата на хората, когато влязат да разгледат. Няма как да са фалшиви в този момент. Мечтаех да се пенсионирам и да разполагам с времето си.“, каза художникът. „Българската природа я ценя безкрайно! България е красива! Не я познаваме, самият аз те първа опознах някои кътчета.“, допълни още той. В изложбата специално място намира и гоблен на съпругата на Владимир Ангелов – Марияна. Той е направен по картината на Густав Климт „Целувката“. Бродирането на гоблена е отнело близо три месеца денонощен труд.

Припомняме, че Владимир Ангелов е завършил през 1968 година Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност стенопис. Имал е възможност да му преподават някои от най-изтъкнатите професори по онова време. Сред тях са били проф. Никола Кожухаров, Васил Стоилов, Васил Захариев и много други светила. Участвал е в множество самостоятелни и съвместни изложби в страната и чужбина, а също е получил и много отличия. Едно от тях е златна значка на кмета на община Русе.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)