Първият от 20-те нови електробуса вече е в Русе

Животът

20-05-2021, 11:32

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Договорът за доставка на 14 нови електробуса и зарядни станции за тях вече е факт

Първият от двайсетте нови електробуса беше доставен днес от Чехия в Русе.

Той ще се движи изцяло на ток и разполага със собствена зарядна станция. Има 22 седящи места и 45 правостоящи. Предвидено е място и за хората с двигателни увреждания, като достъпът до возилото ще става през рампа при средната врата. Автобусът е климатизиран и за удобство на пътуващите ще му бъде инсталирана система за оповестяване на спирките.

Очаква се останалите  електрически автобуси да пристигнат поетапно в следващите месеци.

На заседанието на Общинския съвет днес бе взето решение oбщинското предприятие „Общински транспорт Русе“ ЕАД, което досега отговаряше само за тролейбусния превоз, от юни 2022 година да започне да обслужва и вътрешноградските автобусни линии.

Целта е да бъде повишено качеството на предлаганата услуга, вкл. използването на абонаментни карти, които сега се издават само за една линия, тъй като операторите са различни. При поемането на превозите от един изпълнител същите абонаментни карти ще могат да се използват във всички превозни средства по маршрута на дадената линия, което ще намали времето за чакане от страна на пътниците и те ще се придвижват значително по-бързо.

Наличието на вътрешен оператор премахва т.нар. война за пътници, породена от намаления брой пътувания и препокриването на някои от линиите в момента. Новата транспортна схема, разработена от Община Русе, предвижда маршрути с намален до минимум процент на препокриване, с което да се прекрати неспазването на часовете на тръгване, изпреварването и ред други закононарушения, които се наблюдават.

За да изпълнява новите отговорности, автопаркът и персоналът на „Общински автотранспорт“ ще бъдат увеличени значително.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)