ГЕРБ: Има реален риск след няколко години Общината да остане без 1 кв.м. собственост

Животът

18-05-2021, 16:05

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Общински съвет Русе заседава днес присъствено

Групата на ГЕРБ ще предложи да се разшири обхвата на подпомагане при отпускане на еднократна помощ от бюджета на община Русе на русенци, заболели от COVID 19. Предложението е внесено за гласуване на предстоящата сесия от администрацията, но в него се предвижда по 50 лева целева помощ да получат само пенсионерите, преминали през вируса. „Още от началото на пандемията ГЕРБ настоява и предлага социални и икономически мерки, в помощ на гражданите и бизнеса, затова ще подкрепим предложението, но ще поискаме да се разшири обхвата му и с други социално уязвими групи“, заяви зам.-председателят на групата на ГЕРБ Наталия Кръстева.

В същото време на сесия ще бъде поставен въпроса за безразборната продажба на общински имоти и реалния риск след няколко години Общината да остане без 1 кв.м. собственост. „Липсва концепция. Продават се ударно общински имоти, за да се пълни хазната, без да се заделя или инвестира с ясна визия в ново общинско имущество“, категорични са общински съветници от групата на ГЕРБ.

Колкото до стартиране на процедурата за пряко възлагане превозите по автобусни линии от утвърдената общинска транспортна схема в част – градски линии на вътрешния оператор „ОБЩИНСКИ ТРАНСПОРТ РУСЕ” ЕАД, общинските съветници смятат, че тя дори е закъсняла и припомнят, че именно ГЕРБ е направил общинското предприятие, за да се подобри транспортът в Русе. На сесията ще бъде поставен и въпросът какво се случва с осигуреното финансиране на нови електрически тролейбуси и обществената поръчка, която бе скандално прекратена.

На предстоящата сесия ще се разгледа и отчет за дейността на временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със замърсяването на атмосферния въздух и за отпадъците в Община Русе за периода месец Януари 2021 – месец Март 2021 година. „Не сме против временната комисия, но какво направи тя и с какво конкретно решение излезе през тази една година в интерес на гражданите. Втори месец комисията работи без статут, тъй като някой е пропуснал да предложи удължаването срока на нейното действие“, казва дни преди сесията през май председателят на групата Бедрос Пехливанян.

На предстоящото заседание на Общински съвет ГЕРБ ще внесе три питания. Д-р Кристиян Иванов ще постави въпрос, свързан с паркиране пред “Център по дентална медицина 1-Русе”. Илиян Илиев ще пита за сигнали до Община Русе от „Професионален Домоуправител Русе“, останали без отговор, а Иван Иванов ще постави въпроса - кога Община Русе ще предприеме необходимите действия, включително и промяна и допълнение на Наредба № 18 за обществен ред при ползване на превозни средства с цел облекчаване на бизнеса.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов