Честит рожден ден пожела Благоевград на поета Димитър Христов (снимки)

Посрещна поредния си рожден ден с приятелите и колегите в родния град

Днес в НЧ „Никола Вапцаров“ - Благоевград поетът - нашият съгражданин Димитър Христов,   представи новите си стихове. С него бе и съпругата му - украинската поетеса и преводачка Анна Багряна и дъщеря им Оксана Черняева, които също представиха нови книги - с поезия, драматургия, белетристика и преводи от украински език. А Оксана подреди и изложба със свои рисунки. Така, в творческа и сърдечна обстановка, започна и завърши срещата с артистичното семейство.

Тук бяха стари и нови приятели, дошли да чуят и да се разговорят с двамата поети. Разказаха се случки, сладки спомени, преживелици. За незапознатите добре с творчеството на Димитър Христов писателят Кънчо Кожухаров сподели своите мисли за човека и твореца Христов. Писателката Евгения Йорданова от името на Сдружение "Движение Ние - жените" поднесе грамота и подарък на рожденика. Доц.Златко Павлов, поетесите Росица Зиновиева и Радка Филипова, писателката и художничка Снежанка Филчева, както и поетът Васил Георгиев също го зарадваха с топли и сърдечни думи, а Саша Ласина, видна благоевградска общественичка, го поздрави с песен.

Поетът по традиция идва в родния си град на рождения си ден, за да сподели новото и радостното в живота на семейството си, както и празничния си ден с приятелите и колегите си по перо. Тук, сред приятелите и съгражданите, които го обичат и ценят, той се чувства най-добре.

Дошлите се насладиха на поезията му, както и на стиховете на съпругата му Анна Багряна, чуха как звучат някои от стихотворенията им и на двата езика - български и украински. И си пожелаха догодина отново да се срещнат с още по-празнично настроение, с нови книги и стихове.

Накрая се вдигнаха и наздравици, разчупи се питка за здраве, имаше и торта - като на рожден ден!

Честит рожден ден, Митко! Да илядиш! 

Поетът е роден на 17 май 1957 г. в Благоевград. Завършва българска филология и риторика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Удостоен е с наградите „Димчо Дебелянов“, „Слав Хр. Караславов“, „Иван Нивянин“, „Златно перо“ на Съюза на българските журналисти, „Македонски литературен Дедал“ и украинските литературни награди „Гогол“, „Григорий Сковорода“ и др.
Преводач е от руски, украински, и сръбски.
Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Почетен член на Дружеството на писателите на Македония. Издал е "Работен ден" (1982) – награда „Владимир Башев“, "Ранена свобода" (1989), "Писма до Ева" (1992), "Български видения" (1997) – награда на Съюза на българските писатели за поезия, "Балада за любовта" (2002), "Романтика и пепел" (2004), "Сърдечен ритъм" (2006), "Молитва за България" (2007) – награда „Пенчо Славейков“, "Хляб и вино" (2011) и др.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)