Изложба „Детски периодичен печат“ в библиотеката

Животът

12-05-2021, 08:00

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пътуване из потайностите на библиотеката направиха ученици от Ценово

Експозицията беше открита в Деня на библиотекаря

Изложбата, подредена във фоайето на втория етаж на русенската регионална библиотека,  е посветена на 150 години от издаването на първото детско българско периодично издание „Пчелица или ред книжки за децата”, което поставя началото на Детския периодичен печат. То е публикувано през 1871 г. в Цариград. Автор на всички материали е Петко Р. Славейков. В изданието са публикувани приказки, басни, стихотворения, пословици, гатанки, описания, поучителни статии и анекдоти. Засегнати са теми от различни области: география, история, физика, зоология, ботаника. Присъствие на страниците на това първо детско издание намира  и художествената литература. В поредица от статии Петко Славейков разказва за славното минало на Отечеството. Той засяга и нравствено-етични теми със заглавия на така наречените „поучителни статии“ - „Почитайте родителите си", „Длъжност към старите", „Съвет от баща на син", „Характерът на истинския човек",  „Имай добра съвест" и др. В друга серия от статии Славейков разказва на децата за растенията и животните, за далечни държави и непознати градове, за велики личности, за научни открития и любопитни факти.

От „Пчелица или ред книжки за децата” излизат седем броя, всяко от които по 16 страници, след което спира да се издава. След Освобождението списанието е възстановено и много български деца четат неговите родолюбиви книжки. До 1944 г. се появява два пъти месечно – на 1-во и на 16-то число.

В старопечатния фонд на русенската библиотека се съхранява първият брой на сп. „Пчелица или ред книжки за децата“ с редактор Петко Р. Славейков от 1871 , който е включен в изложбата. Наред с него са изложени детските списания и вестници „Здравец“, „Картинна галерия“, „Светулка“ с редактор Елин Пелин, „Дружинка“, „Другарче“, „Славейче“, „Детска радост“ с редактор Ран Босилек, комиксовите списания „Чуден свят“ и „Дъга“ и някои от съвременните издания след 1990 г. като „Бърборино“, „Аз съм българче“ и др. Специално място е отделено и на издадените в Русе „Изгрев“, „Юноша“, Ученическа мисъл“.

Любопитен факт е, че почти всички детски списания и вестници съдържат освен литературни произведения и поучителни истории и забавни странички. Чрез специално подбрани игрословици, скрити картинки, въпроси, гатанки, кръстословици или тайнствени квадрати създателите на детски периодични издания провокират малките да мислят. Една такава скрита картинка от Първото детско-юношеско списание след Освобождението - списание „Здравец“ може да се види във витрините на изложбата. А други ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на библиотеката по време на Националната библиотечна седмица 17- 22 май 2021 г.

Вестник „Славейче“, което също може да се види в експозицията, е вестник за деца, който излиза всеки петък. Литературната редакция се осъществява само от Стоян Русев, по–известен като Дядо Благо, и Стоян Попов, познат с името Чичо Стоян. Обстоятелството, че в един и същи брой Стоян Русев е трябвало да помества по два, три и повече свои произведения, е наложило той да използва много псевдоними, между които безспорно установени като негови са: Дядо Благо, Рою, Нанин, Баба Тодора, Баба Димка, Станка Радкова.

Рекламата е неразделна част от периодичния печат. Тя е насочена главно към привличане на нови абонати като се обещава интересно съдържание, хубави илюстрации, а на редовните абонати и подаръци. Ето как звучи една такава реклама от страниците на списание „Картинна галерия“:

„Извънредна премия за учениците абонати. Които ученици се абонират задружно най-малко 10 души при своя учител преди 15 декември 1906 година, ще получат безплатно:

Една кутия с 6 цветни тебешира (пастели) от цветовете: жълт, червен, син, портокален, теменужен и зелен.

Заб. 1. Тия тебеширчета са доставени специално за абонатите на „Картинна галерия“, имат природни цветове, разтриват се и нямат нищо общо с недоброкачествените и неразтриваеми восъчни пастелчета, които тъй много наводниха у нас, и които покрай други свои недостатъци имат и тоя, че щом се стоплят в ръката на рисувача се чупят веднага…“

Още любопитна информация за детския периодичен печат съдържат книгите „Детско- юношески периодичен печат 1871-1918“ с автор Таня Стоянова и „Българската детско – юношеска периодика“ 1878-1944 от Стефан Иванов.

Изложбата може да бъде разгледана от 11 май 2021 г. до 15 юни 2021 г.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов