Отбелязахме Деня на библиотекаря

Животът

11-05-2021, 20:03

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес е Ден на библиотекаря

„Благодаря ви за всеотдайността, с която работите и посрещате всеки дошъл в този Храм на познанието! Считам, че досегът до книгата, до писаното слово, до вълшебството на литературата, до познанието в негоите различни сфери, е порив към свободата и стремеж към по-доброто бъдеще! Нека с общи усилия работим за културния напредък на Русе и региона!“, с тези думи областният управител Галин Григоров се обърна към директора на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и екипа на културната институция. Поводът е професионалният празник на библиотекаря, който се отбелязва на 11 май.

През последните няколко години Областна администрация Русе и библиотеката си сътрудничат изключително активно. При изпълнението на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз бяха осъществени над 15 съвместни изложби. Те се състояха във всяка една община от областта, като бяха обхванати и различни населени места.

Програмата на тържеството включваше откриване на изложба „Детски периодичен печат“, посветена на 150 години от издаването на първото детско българско периодично издание за деца „Пчелица или ред книжки за децата” през 1871 г. Експозицията може да бъде разгледана до 15 юни, като в нея са представени първите детски списания в страната още от XIX век. Припомняме, че началото е поставено от самия Петко Р. Славейков с периодичното издание „Пчелица или ред книжки за децата“, което е публикувано през 1871 година в Цариград. Специално място е отделено и на издаваните в Русе „Изгрев“, „Юноша“ и „Ученическа мисъл“.

Бяха обявени и резултатите от Маратона на четенето, а двама от участниците получиха поощрителни награди. След това беше изтеглен и печелившият от ежемесечната томбола „Най-четящото дете“, който посещава спектакъл на кукления театър по избор. Във връзка с изключителния интерес и активно включване в маратона на четенето на голям брой читатели, само този път в томболата бяха разиграни имената на участниците в похода на книгите. Името на късметлията е Боряна Делева. Припомням, че томболата е част от съвместната инициатива между библиотеката и Държавен куклен театър – Русе „Светът на книгите и кукления театър”.

Същевременно беше обявен и конкурсът за писмо „Драги ми Смехурко“, посветен на 135 години от рождението на Ран Босилек. Срокът за изпращане на творбите е до 13 септември тази година, като в надпреварата могат да бъдат разказани лични преживявания, случки, приключения или измислени истории в стила на Весел Патиланчо. Конкурсът е предназначен за деца от 1 до 7 клас.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов