Отбелязваме 181 години от рождението на Стефан Караджа

Животът

11-05-2021, 19:25

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обявиха конкурс за Библиотека на годината в област Русе

В знак на признателност и по повод 181-та годишнина от рождението на видния революционер Стефан Караджа областният управител Галин Григоров поднесе цветя пред паметника на войводата в Русе.

„Велик българин, достоен и непоколебим в решенията си! Дано повече хора днес бъдат като него, готови за саможертва в името на Отечеството!“, каза Григоров.

По-рано през деня венци и цветя бяха поднесени от ВМРО – Русе, Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“, както и от Народно читалище „Стефан Караджа – 2018“.

Стефан Караджа е роден на 11 май 1840 г. в село Ичме (днес Стефан Караджово), Ямболско. Учи в гр.Тулча, но поради липса на средства напуска училище. Впоследствие емигрира в Румъния. От 1862 г. започва и неговата революционна дейност. Стефан Караджа е сред първите доброволци в организираната от Раковски Първа Българска легия в Белград, където участва в сражения с турците. След разпускане на легията Стефан Караджа се завръща в Румъния, където се отдава изцяло на народната борба. Няколко пъти преминава Дунава с революционни задачи. През 1866 г. за пръв път се присъединява към малка чета, водена от Хаджи Димитър и Желю войвода.

През 1867 г. постъпва във Втората Българска легия. През 1868 г. я напуска и се връща в Румъния, където отново се събира с Хаджи Димитър. На 6 юли двамата начело на чета от 127 души минават Дунав при село Вардим. В боя в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е тежко ранен и пленен.

Полумъртъв е изправен пред извънреден съд, наречен криминален съвет и осъден на смърт чрез обесване.

На 31 юли 1868 г. умира от раните си в Русенския затвор.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов