118 години от гибелта на Гоце Делчев отбелязаха в Русе

Животът

05-05-2021, 12:10

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Навършват се 118 години от гибелта на Гоце Делчев

В знак на признателност и по повод 118-та годишнина от гибелта на революционера и войводата Гоце Делчев областният управител Галин Григоров поднесе цветя пред паметника на националния герой в Русе.

„Велик българин, революционер и достоен човек! Гоце Делчев ни завеща безценен урок по патриотизъм! Нека с гордост пазим родовата памет и помним делото му – пример за безусловна, безкористна и най-истинска любов към Отечеството!“, каза Григоров.

На 3-ти срещу 4-ти май 1903 година четата на ВМОРО на път за среща с ръководителите на Серски революционен окръг е обкръжена и при опит да я изведат от селото Гоце Делчев и Димитър Гущанов падат убити. Каквото и да бъде казано за дейността на Гоце Делчев ще бъде малко. Благодарение на усилията му ВМОРО се сдобива със своя четнически институт, привлича в редиците си способни войводи и разгръща активна дейност в Одринска Тракия. Той остава завинаги в сърцата на македонските българи.

С убийството му България губи един от своите най-значимите революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация.

Най-кратката характеристика, с която повечето историци го описват, е водач на поробените българи извън пределите на днешна България.

Паметта на воеводата беше почетена и от ВМРО.

Припомняме и един от неговите най-далновидни цитати: „Трябва да се надяваме само на себе си, само на своите гърди и мишци, само на своята воля и сила.“

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов