Деца градиха знания за Русе и България в библиотеката

Животът

02-05-2021, 07:54

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Регионалната библиотека притежава колекция от картини на художници

Възпитаници на ДГ „Слънце“ научиха интересни факти за историята на парите и финансовото дело

В миналото на Русе се потопиха деца от подготвителната група на ДГ „Слънце“, пременени в ретро костюми с фракове и градски рокли от края на 19-ти и началото на 20 век. Те дойдоха в  библиотеката, която се намира в сградата на първата в България Търговско-индустриална камара, за да усетят автентичната атмосфера на града от началото на века и да научат интересни факти за някои от първите неща, случили се в Русчук – първата банка, първото застарователно дружество и др.

Инициативата на детската градина е във връзка с предстоящия празник на града – 6 май. Тя е и част дейностите по проект „Градим знания за Русе и България“ на ДГ „Слънце“, одобрен по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на „Еконт Експрес“ ЕООД. 

Ментори по проекта са учители, родители и членове на Клуб „Традиция“. Днес Таня Михнева – старши учител в детската градина, запозна децата с историята на банкнотите и произхода на финансовите отношения като по-разширени знания по образователно направление „Околен свят“. Мартин Календжиев от Клуб „Традиция“ им показа автентични предмети от банковото и застрахователно дело на стария Русчук и Следосвобожденско Русе – стари банкноти, монети, облигации, печати и други артефакти.

Особено интересно се оказа за малчуганите посещението на часовниковата кула и музея на библиотеката, които са част от туристическия маршрут на културния институт. Тук библиотечните специалисти им разказаха за единствения в града ни часовник с външен камбанен механизъм, с машини и материали, които са използвали библиотекарите в миналото. А в новата читалня домакините поговориха с децата каква е разликата между нужди и желания, които разгледаха книги за парите и тяхната история и каталози на чуждестранни банкноти и монети.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов