Днес е Разпети петък, не се работи

Животът

30-04-2021, 09:50

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разпети петък – най-тежкият ден за Божия син

Днес, на Разпети петък, човечеството е осъдило Исус Христос. Велики петък, наричан още Разпети петък, е време на душевно пречистване и ден в който не се работи. Това е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син.

В този ден от Страстната седмица постът е особено строг.
Това е най-великият бунт в историята на небето и земята, най-големият грях в историята. Светът никога не е виждал по-невинен Осъден.
Римският наместник Пилат, пoдстрекаван от тълпата, която ревяла „Разпни Го“, му издал тежка присъда. В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания.

 

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния, изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, принесен в жертва за греховете на цялото човечество.
Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над Голгота. Черен, мрачен, потресаващ е денят, в който Божият Син умрял, разпънат на кръст като най-позорен разбойник.
На днешния ден Исус Христос бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа.
На този ден от Страстната седмица постът е особено строг. Църквата повелява да не се яде, нито нещо да се пие, дори вода. А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. На Разпети петък никой не подхваща каквато и да е работа.
Вечерта в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта и погребението му. Преди началото на службата на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата. Това е платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста.
Молещите се пристъпват към Плащеницата и се покланят на изображението. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос. На вечерното богослужение Плащеницата се изнася от храма и се обикаля около него, символично се извършва погребението на Христос. Този, който след три дни възкръсва, за да отбележим Великден – един от най-големите християнски празници.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов