Над 40 проверки са направени по случай предстоящите празници

Животът

29-04-2021, 08:27

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съвместни проверки на КЗП и БАБХ за Великденските празници

Масови проверки на търговците на храни са в ход както в цялата страна, така и в област Русе. Това стана ясно от среща между заместник областния управител Свилен Иванов и директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков веднага след провелата се по-рано през деня епизоотична комисия. Подобни проверки се извършват постоянно през годината, но в случая засиленият контрол от инспектори на ОДБХ и Комисията за защита на потребителите е по повод предстоящите празници – Великден и Гергьовден. Само за няколко дни са обхванати 44 магазина и търговци. Нарушения не са установени. Под прицела на проверяващите са производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни – агнешко месо, козунаци, яйца, включително и боядисани яйца, пресни зеленчуци, а също и боята за яйца. Следи се за произхода и правилното съхранение на суровините и храните, както и за коректното етикетиране и маркировка. Съвместните проверки ще продължат до края на празниците. Д-р Дяков отбеляза още, че местни производители са му споделили, че през последните дни цената на агнешкото месо се е повишила, а причината е по-голямото търсене. В момента за килограм живо тегло агнешкото върви между 6 и 8 лева, което е с 15% повече в сравнение с миналата година.  В търговската мрежа цената започва от 13.50 лева и достига дори до 19 лв. за кг., съобщават от Асоциацията за защита на потребителите. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните апелира хората да купуват продукти само от регистрирани производители, тъй като контролът над предлаганите храни е гаранция за тяхното качество и най-вече безопасност.

В цялата страна тенденцията спрямо предходните години е към намаляване на нарушенията, най-вероятни поради промените в Закона за храните, където глобите за нарушения са значително увеличени.

Д-р Дяков сподели още, че засегнатите от африканската чума свинекомплекси в Русенско са възстановили дейността си и работят почти на пълния си капацитет.  Те вече са се върнали и на пазара на Европейския съюз.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)