Реликва на княз Батенберг и ретро преобразяване на Русе за 6 май

Очакват ни петифури и кафе на пясък, както и пиво и лимонада от „онези дни“

Кипят приготовленията за честването на Деня на Русе, 6 май, като празничната програма е допълнена с още интересни прояви и събития, съобщиха от Общината.

В Деня на храбростта в крайдунавския град пристига подносът, подарен от русенци на първия български княз Александър I при влизането му в града през юни 1879 г. Експонатът се съхранява в Националния исторически музей и ще бъде изложен в сградата на русенския Исторически музей. Ценната реликва ще остане тук до средата на месец юли.

В центъра на подноса има златна плочка с гравирано изображение на изправен лъв с корона и посвещение „На Негово Височество Александър I Княз на българите от жителите на г. Русе“.

Изработката на таблата – сребърна жичка, оформяща филигран, показва уменията на местните занаятчии през ХІХ век.

Входът в Историческия музей ще бъде свободен през целия ден.

Припомняме и останалата част от празничната програма:

От 10 до 18 ч. пред Ларгото на Операта образователното турне на National Geographic KIDS ще гостува в Русе за втора поредна година.

Кулминацията на 6 май ще бъде ретро преобразяването на централната част. От 12:30 до 14:30 ч. градът се превръща в Ретро Русе, а жителите и гостите му ще имат възможност да се насладят на сладкарска работилница, предлагаща петифури и кафе на пясък, както и на пиво и лимонада от „онези дни“. Ще видим щанд за платове и кройки, щанд с оръжие и военни униформи и много други изненади, поместени в Градската градина.

В програмата ще се включи и Ездови клуб "Кентавър - Русе".

Празнична атмосфера ще създадат и музикантите от Биг Бенд – Русе с диригент Димчо Рубчев, които ще направят премиера на новата си програма.

За якия музикален градус ще се погрижат и русенските рок групи Explicit, PlayUphoria, Slipstream и M.I.G. 21., които ще закрият празничната вечер.Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май