Голям интерес удължава Маратона на четенето 2021

Мисия

26-04-2021, 09:52

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Библиотеката реализира проект "Змей Горянин – Непознатият"

На 23 април приключи 16-я поред Национален маратон на четенето 2021 г. Инициативата се организира от Българска библиотечно-информационна асоциация и се провежда от  2 април – Международния ден на детската книга, до 23 април – Международния ден на книгата и авторското право. В хода на Маратона се насърчава четенето и общуването с книгите – носители на непреходните ценности в човешката история и култура.

Във връзка с противоепидемичните мерки, въведени в страната, не можеха да се осъществят традиционните инициативи, затова Походът на книгите премина в онлайн среда. Както всяка година, и през 2021-ва Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе беше активен участник в Маратона със собствена програма.

Поканихме всички наши читатели и приятели да се включат с видеоклип и да прочетат във фейсбук любим откъс от книга или стихотворение. Библиотекарите от Детски отдел качваха клипчетата в страницата на отдела, така в масовото четене прозвучаха гласовете на: писатели, журналисти, артисти и обществени дейци, като Магда Борисова с книгата й „Тайната на кулата“, включена в „Бисерче вълшебно“, Мая Дългъчева с „Розова приказалка“, Деница Филева с новата й книжка „Еднорога Били“, а също така журналиста Ива Колева, Мецанка Малинка – Виктория Тодорова, Петя Кокудева, Радостина Николова с „Мотовете“, Мария Богомила със стихове на Миряна Башева и Дамян Дамянов; на читатели: Александър Петков, Борислав Михайлов, Влади, Еми и др.; любимите книжари на Русе от книжарниците Хермес, Сиела и АБВ. Както миналата година, и на този Маратон изключително активни с клипчета и весели истории бяха актьорите от Държавен куклен театър – Русе.

Стотици снимки с любими книги на читатели получихме по пощата, а служителите на библиотеката се включиха с рубрика „Библиотекари-маратонци“, в която колегите показаха свои любими книги и цитати от предпочитани автори или фондовете, за които отговарят – Краезнание, Старопечатен и Михаил Арнаудов.

По традиция в програмата имаше и предизвикателства на библиотеката: читателите да измайсторят сами разделители, книжки или колажи от корици на книги, да ги снимат и да ни ги изпратят. Резултатите са показателни за креативността на русенските деца и младежи. Например 8-годишният Борислав Михайлов ни изпрати своя собствена ръчно изработена книжка, като сам е измислил текста и нарисувал илюстрациите! Разказва ни една много вълнуваща история за космическо пътешествие. Имахме и участие от чужбина – Република Сърбия. Включиха се не само деца, но и възрастни.

При особен интерес преминаха онлайн срещите през платформата ZOOM в рамките на Маратона. На 15 април русенската библиотека беше домакин на срещата на Явор Цанев с неговите малки читатели. Писателят разказа на децата от няколко класа на училище „Отец Паисий“ и още десетки включили се в събитието какво общо има котето Силвър с вампирите, как се е зародила идеята да напише „страшната“ история, в която домашният любимец въвлича Мая и Алекс по време на гостуването им при баба на село. Заглавието е номинирано в Националната награда „Бисерче вълшебно“ 2021 г. за детски книги.

На 16 април със съдействието на специалистите от Детски отдел и Автоматизация на русенската регионална библиотека се проведе онлайн среща на поетесата Мария Донева с четвъртокласници от русенското училище „Йордан Йовков“ и ученици от Българско средно училище „Д-р Петър Берон“, гр. Прага, Чешка република, с ръководител Мария Георгиева. Мария Донева се включи от Стара Загора. Тя разказа на децата колко й липсват срещите на живо, как пише и превежда книжки за тях. По желание на участниците в срещата от Русе и Прага писателката прочете една от последните истории, които е превела от английски език – „ЗОГ“ – книга за дракона, на Джулия Доналдсън. Децата й пожелаха да е здрава и да се видят очи в очи както в Русе, така и в Прага. От Прага дори я поздравиха на чешки език с настъпващите Великденски празници. Рeгионална библиотека “Любен Каравелов“ – Русе е партньор на Българско средно училище „Д-р Петър Берон“, гр. Прага, Чешка република по проект по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, Модул „Библиотеките като образователна среда” на Министерство на образованието и науката. Главната цел на проекта е изграждане на трайни навици за четене и формиране умения за учене през целия живот.

Пощата на Детски отдел все още е препълнена с писма, снимки и видеоклипчета. Затова решихме: Маратонът на четенето 2021 г. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе продължава и след 23 април! Ще публикуваме всички снимки и клипчета на нашите активни читатели. Радваме се, че книгите са важна част от техния живот!

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов