Русенци отбелязаха 106 години от геноцида над арменската общност

Животът

25-04-2021, 15:47

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес е Международен ден в памет на жертвите на Арменския геноцид

„Поклон пред жертвите на арменския геноцид, носили в душите и сърцата си родината като болка и копнеж! Посланията на непримиримите със собствената си участ и робска съдба продължават да бъдат живи и днес, за да ни напомнят за смисъла и значението на свободата!

Историята няма как да бъде забравена, фактите от миналото не могат да бъдат променени! Покрусата и горчивината от този безмилостен акт на жестокост ще останат в нашите спомени! От нас и възпитанието на бъдещите поколения зависи дали някъде по света отново ще бъде допусната подобна трагедия!“, това се казва във възпоменателния адрес, който областният управител Галин Григоров връчи на арменската диаспора в Русе по случай 106-та годишнина от кървавите събития.

По традиция в двора на арменската църква „Света Богородица“ се проведе церемония, на която беше почетена паметта на загиналите. Служба беше отслужена от отец Дирайр Хадавян, а Люси Нишанян произнесе прочувствено слово. „От шепа човешки отломки, разпръснати по целия свят, арменската нация възроди държавността и чрез децата на своите деца продължава да е пример за хилядолетната мъдрост на народа ни и нашата вяра, които чрез доброто, знанията и несломимия дух имат само един път – този към бъдещето.“, заяви тя. От своя страна духовникът подчерта, че благодари на българския народ за предоставената възможност на всяко едно малцинство да изучава своя език и да проповядва религията си. Също така той сподели и множество исторически факти, доказващи общата съдба на българите и арменците. „Всяка година на тази дата пред арменския народ небесната шир се разтваря и от нея зависват ангелските образи на стотици хиляди мъже, жени и деца, загинали по времето на първия геноцид на XX век. Те идват веднъж в годината, за да посетят своите потомци и да ни напомнят откъде произхождаме, какъв път сме извървели и накъде сме запътили.“, допълни още отец Хадавян, като посочи, че трябва да има търпимост и уважение между всички вероизповедания.

Церемонията този път беше сравнително кратка поради мерките за неразпространение на COVID-19. На края бяха поднесени венци и цветя пред Паметника в двора на храма. Интересен факт е, че в църквата своето място е намерило и специално подготвено табло, на което могат да се видят лицата на част от първите жертви на геноцида в Истанбул. Сред тях са множество лекари, адвокати и други интелектуалци. Представени са снимки на известния поет Сиаманто, на Даниел Варужан, Григор Зохраб и много други.

На събитието присъстваха още кметът на Община Русе Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, общинските съветници Бедрос Пехливанян и Траян Тотев, както и представители на арменската общност и множество граждани.

Припомняме, че вчера с поднасяне на венец пред Паметника на свободата арменската общност в Русе за пореден път изказа признателност пред саможертвата на българските герои и изрази благодарност за подадената ръка в онзи трагичен момент. От 2007 година насам повече от 20 страни декларираха официалното признаване на събитията от този период като геноцид, а на 24 април 2015-а във връзка с отбелязване на 100-годишнината от събитието, българското Народно събрание прие декларация, с която признава „масовото изтребление“ на арменците.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)