Арменската общност в Русе благодари на българите за подадената ръка

Животът

24-04-2021, 16:32

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Запалиха 102 свещи по повод 102 години от геноцида над арменския народ

Отбелязваме 106 години от геноцида над арменския народ

Днес се навършват 106 години от геноцида над арменския народ. С поднасяне на венец пред Паметника на свободата арменската общност в Русе за пореден път изказа признателност пред саможертвата на българските герои и изрази благодарност за подадената ръка в онзи трагичен момент.

На 24 април 1915-а в Истанбул са арестувани и екзекутирани стотици арменски интелектуалци и деятели. След това започват масови кланета и насилствена депортация. Историческите сведения сочат, че над 1.5 милиона невинни арменци загубват живота си по време на кръвопролитията в Османската империя. От 2007 година насам повече от 20 страни декларираха официалното признаване на събитията от този период като геноцид, а на 24 април 2015-а във връзка с отбелязване на 100-годишнината от събитието, българското Народно събрание прие декларация, с която признава „масовото изтребление“ на арменците.

„Днес сме тук, за да изразим благодарността си към българите, защото те са приели дедите ни радушно. На мига са ни предоставили втори дом! Нашите предци са били гонени, били са в тежко състояние, но тук са открили истински приятели!“, споделят Лучия Саркисян и Саркис Ховсепян, които поднесоха венеца от името на арменската общност пред Паметника на свободата в крайдунавския град. Те са отлично запознати не само с историята на двата народа, но и с литературата. Макар и още на крехка възраст те свободно рецитират елегията „Арменци“ на Пейо Яворов, считана за литературен връх в отношенията между българи и арменци.  

Уважаваният русенски стоматолог д-р Бохос Гаржарян пък призовава прогресивните хора и държави да не допускат забрава на събитията от 1915-а, защото подобни изстъпления не трябва да се повтарят. Той изразява и задоволство, че в Русе вече има пейка под формата на книга, посветена на творчеството на Яворов. Идеята е на Консултативния съвет по туризъм към Общината и е реализирана със съдействието на русенския Лайънс клуб „Сексагинта приста“.

Множество исторически факти сподели и Люси Нишанян. „Никой не е забравен и нищо не е забравено!“, допълва още тя и отправя апел да бъдем по-добри помежду си.

Цветя бяха положени и от името на областния управител Галин Григоров. Утре от 12.30 ч. след Неделната служба в Арменската църква „Св. Богородица“ при спазването на всички противоепидемични мерки ще бъде почетена паметта на жертвите. На церемонията ще присъства и областния управител Галин Григоров.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов