Община Русе ще кандидатства по проект заедно с Будапеща, Торино, Ротердам и Тренчин

Животът

22-04-2021, 08:00

Снимка:

Емил Кьостебеков

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Община Русе обсъди проекти за култура и образование с дипломати от Чехия и Словакия

Община Русе да кандидатства с проектно предложение по проект „Come in“, програма URBACT в партньорство с район Уйбуда – Будапеща, Торино от Италия, Ротердам от Нидерландия и Тренчин от Словакия. Това предложение ще бъде гласувано на сесия днес.

През 2011 г. Унгарският Съвременен архитектурен център (КЕК) е стартирал проект - наречен "Будапещ100 – Празник на 100 годишни къщи". Мотото на инициативата:" Всяка сграда е интересна и важна". По време на тематичен уикенд (двудневен фестивал), група доброволци, заедно с местните жители и случайни посетители насочват фокуса върху квартал или отделни сгради, които имат интересни истории,  така наречените " дни на отворени врати" или " заповядайте, влезте" за да се намали изолацията в градската среда, като се подчертават ценностите на сградите, както и обществените ценности. Посетителите изследват собствения си град, чрез нова гледна точка, докато жителите изследват връзките си с къщите си и един с друг.

През 2017 г. проекта "Общността на Будапещ100" е избран за добра практика в работата с архитектурното наследство, включващо местните общности. През последните две години и половина, 6 европейски града, приемат методологията, обмена на знания и организират общностни фестивали на местното наследство.

Проекта става доста популярен, но скоро приключва. Секретариатът на URBACT публикува нова покана, което позволява на настоящите проекти да кандидатстват отново и да разпространяват добри практики в ново партньорство.

Район Уйбуда ще кандидатства за тази възможност и търси нови градове, които се интересуват от присъединяването към този проект. Община Русе, като побратимен град е отговорила на поканата и е одобрена заедно с Торино от Италия, Ротердам от Нидерландия и Тренчин от Словакия.

Съгласно насоките на програма УРБАКТ по настоящата покана процента на финансиране е 85%, а Дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ при Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която е определена за Национален орган по програма УРБАКТ поема националното съфинансиране, като ще сключва договори за предоставяне на национално съфинасиране в размер на 15% от одобрения бюджет на българските партньори в проекти и ще определя контрольори за извършване на верификация на разходите на българските партньори.

Приблизителният бюджет за Община Русе като партньор е 60-70000 евро, по предварителна информация на водещия партньор, които биха могли да се изразходват  следните бюджетни линии: административни разходи, пътувания, външна експертиза и оборудване. При приключването на проекта ще разполагаме с един иновативен и доказано работещ туристически продукт.

Архитектурното наследство на град Русе е добра предпоставка за реализирането на този проект, особено по време на изолация и отчуждаване, при спазване на всички мерки за безопасност на участниците в организирането и провеждането на двудневния фестивал. Присъединяването на Община Русе към проекта би довело до сближаване с други градове, популяризиране на културното ни (архитектурно)  наследство сред туристи и сред местната общност. Местните жители стават истински посланици на техните квартали и имат възможности да направят връзки помежду си.

Проектът може да бъде приет като отправна точка за повторно брандиране на определени  сгради. Очакваният резултат, в по-дълъг период, е да се преразгледат цели  квартали и обсега да се разшити към сгради или слабо привлекателни места и по този начин да привлекат нови потенциални жители.

Проектното предложение следва да бъде подадено до 29.04.2021г., като възможността за получаване на безвъзмездно финансиране, с оглед значимостта на културното и архитектурното наследство на град Русе, е въпрос с изключително висока обществена значимост, твърдят от администрацията. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)