УМБАЛ "Медика" с кампания за борба срещу усложненията от диабет

Животът

19-04-2021, 12:23

Снимка:

УМБАЛ "Медика"

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бели ангели "кацнаха" на реверите на екипа на Медика на 7-ми април

През последната година усилията на обществото са концентрирани предимно върху справянето с кризата, породена от COVID-19, но хората не бива да забравят и за хроничните си заболявания. Едно от тях, което не търпи неглижиране е захарният диабет. Усложненията от заболяването започват да се развиват безсимптомно и водят до инвалидизация и намаляване на продължителността на живот.

За голяма част от хората въпросът не е дали ще развият диабет, а кога това ще се случи. Причините за заболяването са доста тривиални и всеки е изложен в живота си на поне един от рисковите фактори – наследствена обремененост, затлъстяване, застоял начин на живот, небалансирано хранене и напредване на възрастта. По данни на Международната диабетна асоциация броят на пациентите с диабет по света надвишава 425 милиона души. Всъщност всяко семейство е засегнато от болестта, защото всеки 11-ти човек по света има диабет. У нас над 430 хиляди българи живеят с тази диагноза, като близо половината от тях не са диагностицирани.

Захарният диабет е едно от най-коварните заболявания, то тихо руши голяма част от системите в човешкия организъм. Неконтролираните нива на кръвната захар могат да доведат до промени в кръвоносните съдове, които са причина за инфаркт, инсулт, болест на периферните артерии и застойна сърдечна недостатъчност. Високите нива на глюкоза в кръвта могат да доведат до увреждане на малките кръвоносни съдове в бъбреците и да  намалят тяхната ефективност. Около половината от хората със захарен диабет имат и някаква форма на увреждане на нервите, като честотата е по-висока при по-голяма давност на заболяването и нараства с възрастта. С течение на времето високите нива на глюкоза в кръвта могат да блокират притока на кръв към малките съдове вътре в окото, което води до загуба на зрение.  Лошият гликемичен контрол може да доведе до риск от язви и/или ампутации на стъпалата.

Веднъж открит, диабетът трябва да се контролира, а поддържането на нивата на кръвната захар в норма се оказва трудна задача за всеки втори пациент със заболяването. Усложненията могат да бъдат избегнати, чрез редовен контрол на захарта и редовни прегледи при специалисти, имащи отношение към последствията от развитието на болестта. 

За да бъде, както винаги, в услуга на хората от Русе и съседните области, УМБАЛ „Медика Русе“ ще проведе безплатни ендокринологични прегледи на диабетици. Кампанията е част от постоянния стремеж на университетската болница да увеличи достъпа до здравни грижи и профилактика на всички нуждаещи се. Датите, на които ще се провеждат безплатните прегледи и консултации, са 24-ти април /събота/ и 15-ти май /събота/. Желаещите трябва да се запишат предварително на регистратурата на лечебното заведение с адрес гр. Русе, ж.к. „Здравец-Изток“, ул. „Рига“ № 35 или на тел. 0876 830 230; 082 830 230.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)