Община Русе обсъди проекти за култура и образование с дипломати от Чехия и Словакия

Изложбата „Значими жени в историята: от Прага през Братислава до Русе“ стана повод за още едно дипломатическо посещение в крайдунавския град.

Заместник-кметът по „Хуманитарни дейности“ Енчо Енчев и директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова посрещнаха Дагмар Остранска - директор на Чешки център София, и Ивана Марксфелдова - консул на Словакия.

Гостите споделиха впечатленията си от забележителностите на Русе и обсъдиха възможностите за партньорство в сферата на културата и образованието.

„Радвам се, че имаме международно сътрудничество, защото Русе е прекрасен град с традиции и от Възраждането до днес е един от важните духовни центрове на България. Дунав е естественият ни път, чрез който осъществяваме много близки контакти с европейски столици и градове“, каза Енчо Енчев.

Катя Петрова представи развитието на социалните услуги в града и спектъра от дейности, подпомагащи деца и възрастни в затруднено положение.

Едно от предложенията по време на срещата бе Русе да се побратими с градове от Чехия и Словакия, и партньорството между трите страни да подкрепя нови идеи и каузи за съхраняване на културните ценности.

Гостите бяха поканени да присъстват на предстоящия през септември Международен фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"