Виртуална изложба в Русе за 200-годишнината на Раковски

Животът

14-04-2021, 08:42

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

На 9 октомври 1867 г. умира Георги Раковски

Поредица от инициативи по случай 200-годишнината от рождението на „патриарха“ на българската революция, писателя, поета, публициста, историка Георги Стойков Раковски подготвят от Областна администрация – Русе съвместно с културни институции от региона.

В чест на родоначалника на националното революционно движение утре по инициатива на областния управител Галин Григоров се предвижда на сайта на администрацията да бъде пусната специално обособена секция. В нея ще може да бъде разгледана виртуална изложба, съдържаща редки и дори почти непознати документи за широката общественост, представящи моменти от живота и делото на големия български общественик. Това ще стане възможно благодарение на отличното сътрудничество с Регионалния исторически музей и Териториалната дирекция на държавния архив в дунавския град.

Същевременно бяха проведени и разговори с директора на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова, като от там предвиждат до края на 2021-а да дадат възможност на гостите и жителите на Русе да се докоснат до автентични произведения на Раковски, които са част от старопечатния фонд на библиотеката. Сред тях са „Горски пътник“, „Българските хайдути“, а също и част от списанията, на които той е бил редактор. В последствие се планира те да бъдат дигитализирани и така да станат достъпни за повече хора.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов