Четвърти опит за избор на омбудсман в Русе

За четвърти път в Русе ще се избира омбудсман. Това става ясно от докладна записка, която ще бъде гласувана на предстоящата на 22 април сесия. 
Предложението е на общинските съветници от ВМРО, които се захващат отново със спрялата процедура по избор на обществен посредник. Този въпрос стои нерешен още от 2013 година, когато е приет за пръв път и Правилник за организацията дейността на омбудсмана на територията на Община Русе.

До избор на личност, която да заеме тази позиция тогава не се стигна, тъй като никой от кандидатите, допуснати при събеседването след това не успя да събере необходимият брой гласове при заседанието на тогавашния Общински съвет. През 2014 година се проведе нова процедура по подбор на кандидати, но отново никой не е одобрен. Същото се случва и през 2016 година.

В предложението на ВМРО е заложено да бъде насрочен нов конкурс за избор на обществен посредник на 30 юни 2021 година, като преди това бъде създадена комисия от 11 души, която да отговаря за избора.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"