Красен Кралев: Голямото завръщане на българските щанги

България изпраща най-успешното си Европейско първенство по вдигане на тежести от 17 години насам, отбеляза спортният министър

България изпраща най-успешното си Европейско първенство по вдигане на тежести от 17 години насам! Toва написа министър Красен Кралев на профила си във Фейсбук.

Последните ни двама участници на шампионата в Москва успяха да увеличат броя на спечелените медали от нашите щангисти. 19-годишният Христо Христов донесе две сребърни отличия в олимпийската категория до 109 кг. Христо събра двубой от 406 кг за втората позиция в крайното класиране. Той взе сребро и в изхвърлянето със 186 кг.

"Поздравявам варненския тежкоатлет за отличното представяне. Христов е поредното доказателство за силната млада вълна в националния ни отбор", пише министър Кралев.

По-рано днес Дейвид Фишеров спечели сребърен медал в изтласкването на категория до 102 кг с резултат от 210 кг.

"Българското участие на шампионата на Европа завърши с 3 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал в двубоите. Титли завоюваха Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев. Сребърни отличия в своите категории взеха Ивана Петрова, Карлос Насар и Христо Христов, а Валентин Генчев се нареди трети. За последно повече от двама шампиони имахме през 2004 г. в Киев", припомня спортният министър.

В общото подреждане на нациите България е на втора позиция по спечелени медали с 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови. Страхотното представяне на отбора ни в Москва означава, че почти сигурно ще изпратим двама щангисти на Летните олимпийски игри в Токио. Участниците ще бъдат ясни след Световното първенство за младежи в Ташкент. С шансове от българите са Божидар Андреев, Стилян Гроздев и Христо Христов.

"Поздравявам всички наши състезатели и треньорския щаб, начело с Иван Иванов, за себераздаването по време на състезанията. Те показаха, че Европа и целият свят трябва да се съобразяват със силата на българските щангисти.", отбеляза Кралев.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)