Минута мълчание и вой на сирени в памет на медици, загубили битката с Ковид

Животът

07-04-2021, 16:06

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поклон за медиците от Русе в деня на техния професионален празник

С едноминутно мълчание, както и с включени сирени и светлини на линейки медиците от Русенско почетоха паметта на колегите си, загубили живота си в битката с COVID-19. В инициативата се включиха всички лечебни заведения от областта, както и Центъра за спешна медицинска помощ. От Регионалната здравна инспекция също се присъединиха, като директорът д-р Маргарита Николова заяви, че настоящата епидемия продължава да бъде сериозно предизвикателство. „Благодаря на всички здравни работници, които вече повече от година са непрекъснато на първа линия! Техните професионализъм и всеотдайност са пример за подражание и показват същината на най-хуманната професия!“, допълва още д-р Николова и пожелава на всички свои колеги здраве, късмет и удовлетвореност от работата си.

По данни на Българския лекарски съюз през изминалата година над 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки загубиха живота си, борейки се до последно с коварното заболяване и достойно изпълнявайки своя професионален и морален дълг. По данни на Районната колегия на лекарския съюз в Русе от COVID-19 са починали четирима лекари, две медицински сестри и един фелдшер. Ръководството и екипът на Областната управа в дунавския град изказват съболезнования на роднините и близките.

Инициативата се проведе в цялата страна, като тя се осъществи по предложение на Българския лекарски съюз и е посветена на Световния ден на здравето.

7 април е обявен за Ден на здравето през 1948 година, когато е основана Световната здравна организация. От 1964-а насам на тази дата в България се чества Денят на здравния работник.

Припомняме, че по-рано през деня областният управител Галин Григоров удостои екипите на всички лечебни заведения в областта, където се лекуваха и продължават да се лекуват пациенти с коронавирусна инфекция с грамоти за съществен принос към развитието на здравеопазването в Русе. Отличия бяха връчени още на Регионалната здравна инспекция, както и от Центъра за спешна медицинска помощ.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)