Стилиян Гроздев спечели трети златен медал за България на европейското в Москва

21-годишният русенец е шампион в кат. 61 кг с двубой 296 кг

България спечели трети златен медал в двубоите на продължаващото в Москва европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени. В кат. 61 кг Стилян Гроздев си осигури титлата с двубой 296 кг. 21-годишният българин респектира конкуренцията още в изхвърлянето с трите си перфектни опита на 130, 134 и 136 кг, с което си осигури златото в движението. След почивката Стилян имаше трудности на първата тежест 156 кг, но във втория с огромни усилия и воля вдигна 157 кг, а в третия покори с класа 160 кг. Това бе достатъчно за златото в двубоя и среброто в изтласкването след германеца Джон Мау със 162 кг. Среброто в крайното класиране бе за грузинеца Шота Мишвелидзе с 290 кг, а бронзът за турчина Ферди Хардал с 287 кг.

Стилян Гроздев е възпитаник на изключително продуктивната напоследък русенска школа в щангите с треньори Кръстина и Радослав Атанасови. Първият му голям успех бе среброто на европейското до 20 г. в Клейпеда (Литва) през 2015 г. Година по-късно спечели две евро титли – при 17-годишните в Томисл (Полша) и при 20-годишните в Ийлат (Израел). През 2017 е със сребро в изтласкването от континенталното първенство при мъжете, а следващата година вече е вицешампион и в двубоя от еврошампионата за мъже в Букурещ и 14-и на световното в Ашхабад. Преди две години спечели сребро на европейското за 20-годишни в Букурещ и грабна златото на олимпийския квалификационен турнир в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп (Турция). Миналата пролет стана шампион и на олимпийския преодолимпийския турнир за Световната купа в Малта.

Вчера, в дебютния ден на шампионата, България стартира със злато на Надежда Мей-Нгуен и сребро на Ивана Петрова в при най-леките в кат. 45 кг, а по-рано днес Ангел Русев грабна титлата с еврорекорд за юноши в изтласкването на кат 55 кг. Така и тримата представители на русенската школа спечелиха три златни медала. България води във временното класиране по нации със 7 златни 1 сребърен и еден бронзов медали.

Междувременно с двубой 187 кг Мая Иванова се нареди 9 в кат. 55 кг.

Първите български шампиони и медалисти от европейското по щанги в Москва се прибират в София утре, понеделник, с полет през Истанбул, който се очаква на Терминал 2 в 20.35 ч. Сред тях ще бъдат златните Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев и сребърната Ивана Петрова.

Утре на европейското в руската столица ще се представят двама наши щангисти. В кат. 67 кг ще вдигат Валентин Генчев и синът на бронзовия олимпийския медалист от Атланта 1996 Севдалин Минчев - Петър Ангелов.

Междувременно спортният министър Красен Кралев поздрави в социалните мрежи Стилиян Гроздев за големия успех.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)