348 секции са разкрити в област Русе за предстоящите парламентарни избори

292 от секциите в региона са с избиратели над 300 души, което означава, че във всяка от тях ще има възможност за машинно гласуване

Жителите на област Русе ще могат да упражнят вота си на предстоящите избори за народни представители на 4 април тази година в общо 348 секции, като 226 от тях са в най-голямата община Русе. 292 от секциите в региона са с избиратели над 300 души, което означава, че във всяка от тях ще има възможност за машинно гласуване. Други 32 са с избиратели до 300 души. Назначени са и шест подвижни секции за гласуване на хора с увреждания. Две от тях са в община Русе и по една в Борово, Бяла, Ветово и Ценово. Колкото до подвижните секции за поставените под карантина, то техният брой е 10. Осем от тях са в община Русе, като три са подвижни. Останалите са в двете университетски болници „Канев“ и „Медика“, Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“, COVID-отделението на Комплексния онкологичен център, както и в Центъра за психично здраве. Една подвижна секция за поставените под изолация има и във Ветово, а стационарна за болни от коронавирусна инфекция е предвидена и в беленската болница „Юлия Вревска“. В Следствения арест в Русе също има разкрита изборна секция. Още четири са създадени и в болниците за пациентите, които не се лекуват от COVID-19, както и една в дом „Милосърдие“.

Изборният процес ще премине при стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки. Влизането в секциите ще става само с правилно поставена защитна маска, а гражданите ще трябва да спазват отстояние от поне 1.5 метра помежду си. Във всяка секционна комисия ще се извършва и периодична дезинфекция, а членовете на комисиите ще са с предпазни маски и ръкавици.

Предвидено е пресконференциите на Районната избирателна комисия, на които ще бъде обявявана избирателната активност в областта, да се проведат от 10.45 ч., 13.00 ч., 18.00 ч. и 21.00 ч. Първите три ще бъдат в Кръгла зала на Община Русе, а последната в специално обособена зала в „ОЗК Арена“. Предвид мерките за сигурност допускането на медии до  „ОЗК Арена“ ще се извършва след представяне на журналистическа карта или чрез представяне на официален списък от ръководството на съответната медия на лицата, които са ангажирани с отразяването на изборния процес.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов