В Русе пристигнаха бюлетините за парламентарните избори на 4 април

Общо 213 000 бюлетини бяха разтоварени пред сградата на Областната управа

Под засилена полицейска охрана в Русе пристигнаха бюлетините за предстоящите избори за народни представители на 4 април тази година. Те бяха транспортирани от София, като на място бяха посрещнати от главния секретар на Областна администрация Симеон Иванов. Общо 213 000 бюлетини бяха разтоварени пред сградата на Областната управа, като 5000 от тях са предвидени за резерв. По принцип заради машинното гласуване се очаква да са нужни по-малък брой хартиени бюлетини. Освен бюлетините бяха доставени още протоколи, чернови и списъци, като всички те ще се съхраняват в Областната управа при строги мерки за сигурност и денонощна охрана, като предстои те да бъдат раздадени по общините.

Председателят на Районната избирателна комисия Милена Хинкова посочи още, че продължава набирането на заявления за гласуване на лица, поставени под карантина, както и на болни в COVID-отделенията, като се очаква да бъдат разкрити общо 7 секции за тези избиратели. Срокът е до 31 март, след което ще стане ясно окончателно колко ще бъдат секциите в областта.

Що се касае до машините, то те ще пристигнат в събота, ден преди изборите. Същевременно от Районната избирателна комисия провеждат обучения на членовете на секционните избирателни комисии. От 18.00 ч. днес ще се проведе онлайн обучение в два модула, като те съответно ще бъдат посветени на хартиените протоколи и машинното гласуване. Още от миналата събота е доставен прототип на машина за гласуване в РИК – Русе, като една не малка част от членовете на секционните избирателни комисии са се запознали с функционалните й възможности. Машинен вот ще може да бъде упражнен почти навсякъде. По-конкретно става дума за всички избирателни секции, които са с над 300 избиратели. В деня на изборите в Русенско се очаква да се провежда и екзитпол. До момента са разкрити 330 секции в областта, като 212 от тях са в община Русе.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен