Новият модел на библиотечното пространство - съчетание на традицията и прогреса

Малък цветен „оазис” за отмора, почивка, по-интересно и разнообразно междучасие и не на последно място, запознаване с четива, любопитни факти, истории или професионална информация, които не влизат в задължителните учебници и в учебната програма – не, това не са кадри от нов телевизионен сериал! Това е новосъздаденият библиотечен кът във фоайето на партерния етаж в корпус В на Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Пеньо Пенев“ в Русе, с който ръководството на Областната управа се запозна на място. Свежите цветове на рафтовете с нови книги, съвременната и модерна мека мебел, фотьойли тип „барбарони“ и ниска масичка, на която може да се постави лаптопът оформят новия кът в училището. Създаването на нетрадиционното пространство в традиционната учебна среда е реализирано благодарение на спечелен проект в рамките на Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда” в модул „Библиотеките като образователна среда”. Идеята на ръководството и персонала на гимназията е да се съчетаят в най-добрата им форма учебния процес и неформалната среда за учениците, провокирайки интереса към четенето. Получаването на допълнителна информация от различни книжни източници, е следваща стъпка към новите знания, получени в клас, вярват от училището.

„Всички знаем, че думичката „задължително“ е малко стряскаща, а понякога предизвиква и обратна реакция. Но когато, излизайки от час, от книжния стелаж „те извика“ нова и красива книга по тема, която преди малко си слушал, няма как да не отвориш страниците ѝ... А после разбираш, че си надградил знанията си и по-лесно подготвяш поставените проекти и задания... И неусетно разбираш, че там, в красивия нов кът, в училищния „оазис“ свободното ти време не е минало напразно, открил си нещо ново, непознато и полезно! И така неусетно (без да е задължително!) навлизаш в големия свят на науката, литературата, изкуството, обогатяваш кръгозора си, разширяваш общата си култура, навлизаш по-детайлно в различни области и теми... И още нещо – можеш да споделиш със съучениците мнението си, защото и те са там – и те се чувстват удобно и комфортно в същото „книжно“ пространство, там никой не е сам и самотен!...“, споделя Мануела Симеонова, която е и учител в ПГСАГ „Пеньо Пенев“, а същевременно и ръководител на проекта.

Библиотеката безспорно е място за съвременно културно и образователно взаимодействие – именно в новосъздадения кът учениците имат възможност да се запознаят със специфичните услуги, предлагани от библиотеките, както и да ги ползват в зависимост от своята необходимост. Създаденият кът разполага с литература, свързана с развитието на конкретни интереси на учениците, с обогатяването на заниманията им през свободното им време, както и с разширяването на знанията им. Но неговите функции са далеч по-разнообразни – той е място, в което се засилва неформалното общуване между учениците, от една страна, и между учениците и техните преподаватели; подпомага творческите изяви, въображението, способностите за мислене чрез провеждането на образователни и културни инициативи. Библиотечният кът спомага и за подобряването на комуникацията, толкова необходима на младите хора в днешния компютърен век. Разбира се, тук учениците имат свободен достъп до училищната Wi-Fi мрежа и могат да ползват богат набор от електронни ресурси. Това създава условия за постепенно въвеждане на съвременни STEM базирани практики на обучение, с които образователният процес става по-интересен и вълнуващ.

Друга важна функция на създадения кът за четене е провеждането на срещи с различни личности и осъществяването на разнообразни инициативи – дейности, които пряко влияят за изграждане на интелектуалните и личностните  качества на бъдещите специалисти. Книгите, закупени за новото библиотечно пространство, са съобразени с потребностите и интересите на учениците от 8-ми до 12-сти клас, като е проучено мнението им чрез анкета. В това вълшебно местенце протича и работата на създадените клубове по учебни различни предмети – литературни четения, рисуване или просто разговори, в които е „размита границата на катедрата“ и общуването е още по-ценно.

Припомняме, че от 2017-а насам ръководството на Областната управа активно работи и подпомага дейностите в региона, свързани с развитието на професионалното образование. Понастоящем 60% от паралелките в областта са за професионално обучение. В град Русе през 2021/2022 учебна година приемът се очаква да бъде в 56 паралелки, от които 35 за професионално обучение, а 21 за профилирано.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)