1600 са активните случаи на COVID-19 в Русе

Нов ръст на заболелите от коронавирусна инфекция отчитат от Регионалната здравна инспекция в Русе. Само за изминалите 24 часа броят на новозаразените се увеличи със 185, което е рекорд от близо четири месеца насам. С единайсет повече бяха заболелите на 25 ноември миналата година, когато за едно денонощие те стигнаха 196. Абсолютният рекорд по брой нови случаи до сега беше регистрирани пък само няколко дена по-рано – на 11 ноември. Тогава за един ден имаше 218 заразени.

149 души от заболелите за изминалото денонощие, което е приблизително 81%, са от община Русе. Десет новозаразени има в община Бяла, седем в Иваново, шест в Сливо поле, петима във Ветово, четирима в Две могили, трима в Ценово, както и един в Борово. Така от началото на пандемията диагностицираните с коронавирус в областта достигнаха 9894, а преболедувалите остават 7737. Активните случаи са 1600. По последни данни към момента, намиращите се на болнично лечение са 288 души, като 44 от тях са в реанимация. Свободни са 153 легла, като те са предвидени за пациенти, имащи нужда от неинтензивно лечение.

За последното денонощие е починал още един мъж с положителен тест за коронавирус. Смъртните случаи на хора с COVID-19 от началото на пандемията до сега станаха 558, като починалите са на възраст между 26 и 98 години. 333 от тях са мъже, 225 са жените. Ръководството и екипът на Областна администрация Русе изказват съболезнования на близките и роднините на покойниците.

Позовавайки се на данните от Единния информационен портал става ясно, че за последното денонощие област Русе е на шесто място по заболеваемост в страната. За изминалите 24 часа няма област без нови случаи, като с най-малко е Видин – 33.

До момента в областта са поставени общо 9646 дози от ваксините на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Астра Зенека“, като повторна доза са получили общо 1899 лица, което означава, че при тях имунизационният процес е приключил. Само за изминалото денонощие са извършени 197 имунизации.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)