ГЕРБ ще гласува „за“ освобождаването от наеми на бизнеса по време на пандемия

Работна група от експерти, а не обществен съвет, да променя наредбите, настояват от групата

Групата на ГЕРБ ще подкрепи извънредното предложение, което внася Община Русе на предстоящото заседание на Общинския съвет. С него ще бъдат освободени от вноски наемателите на заведения, фитнес клубове, пенсионерски клубове, езикови центрове и други за месеците февруари и март. „Нещо повече, общинските съветници от ГЕРБ неведнъж сме предлагали подобни мерки за облекчаване на бизнеса по време на пандемия, голяма част от които бяха приети от администрацията. Припомняме, че бяхме против увеличаването на общинските наеми, данъци и такси, защото не е моментът по време на тази напрегната за всички обстановка да се пълни хазната за сметка на бизнеса. Общината трябва да го подпомага по всички възможни начини, така както прави с различните финансови програми държавата“, заяви председателят на групата Бедрос Пехливанян. Групата на ГЕРБ ще настоява и за опрощаване на такса „Смет“ за засегнатите браншове за периода на затваряне.

Зам.-председателят на групата Орлин Дяков ще поиска да бъде съставена работна група за промяна на Наредба№ 17 за символиката на Община Русе в частта й за награда Русе. „Обидно е обществени съвети да изземват функциите на общинските съветници. В момента Общината се управлява с обществени съвети и се бяга от отговорност“, заяви Орлин Дяков. Той ще настоява да се сформира работна група, в която да се включат общински съветници, представители на администрацията и експерти, за да бъдат промените работещи.

Във връзка с предложението на администрацията - паркингът „Воден“ на ул. „Солун“ да стане безплатен за граждани, от ГЕРБ ще настояват да се направи разчет на всички общински паркинги и да се намалят цените там, където няма голям интерес от страна на гражданите като например към закрития паркинг под Арена Русе.

За предстоящата сесия Алисе Муртезова внесе питане за нерегламентирано сметище в Червена вода, образувано до дома на Ивета Александрова, близо до центъра на селото. Проблемът е стартирал с началото на ремонта на пътя Русе-Кубрат. Жената се е свързала с приемната на Муртезова, за да потърси решение на така създалата се неприятна ситуация.

На въпросната поляна се изхвърлят отпадъчни материали като фрезован асфалт, камъни и пръст. По този повод общинският съветник изпрати писма със сигнала до АПИ и до Областна управа. „Винаги съм се отзовавала на проблемите на хората, дори някои от тях да изглеждат за институциите незначителни, за мен и за гражданите са много сериозни. Разчитам на бързо и адекватно решение от компетентните органи“, заяви Алисе Муртезова.

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)