Алисе Муртезова се включи в набирането на средства за храма в Ново село

Oлтарът на повече от 150-годишния храм е пострадал при голямото земетресение през 1977 г.

Навръх Тодоровден, Алисе Муртезова гостува в с. Ново село, общ. Русе, където присъства на празничната служба, отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум в местния храм "Св. Пророк Илия".

При проведен разговор с кмета на населеното място, г-жа Муртезова, която е кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ/СДС, научи, че олтарът на повече от 150-годишния храм е пострадал при голямото земетресение през 1977 г. и има нужда от реставрация. Придържайки се към същността си да подкрепя благородни каузи, тя се включи в набирането на средства с парично дарение. "Господ закриля всички, трябва да помогнем на тези, които са избрали да го почитат в този храм", каза Алисе Муртезова.

По време на празника се състоя и възстановеният ритуал за здраве - „Захранване на конете“. Пред храма силните животни бяха нахранени със зърно и със специално осветена за тях пита.

Загърбили за малко притесненията и тревогите, хората носеха на лицата си усмивки и вяра в по-добро и по-здраво бъдеще. Заредена с положителни емоции и с мъничко тъга, че празникът приключи Муртезова напусна селото с думите: „Днес беше моят ден! Заради такива моменти се чувствам напълно удовлетворена, че участвам в предизборната кампания. Старите традиции и сплотените общности ме зареждат със сили. Благодаря за честта, че ме направихте част от Вашия празник!“

Заедно с Алисе Муртезова празникът уважиха и кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ/СДС - Бедрос Пехливанян, проф. Михаил Илиев и Кремена Кръстева.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)