Изложбата "Музиката в нас" разказва за един от най-престижните международни фестивали

Осемдесет картини на двайсет русенски художници разказват за вълшебството на музиката и по-конкретно за магическото преживяване, наречено „Мартенски музикални дни“. Връзката между изобразителното изкуство и един от най-престижните международни фестивали е представена по неповторим начин в Малката зала на ул. „Борисова“ 6. Всички творби, участващи в изложбата „Музиката в нас“ са тематични, като по-голямата част от тях не са показвани до сега. Преобладаващият жанр е живописта, но за готовите да приемат нестандартното и нетипичното, да се отдадат на илюзорността и съответно на експеримента с формите и цветовете също е помислено. Макар и не широко застъпени в експозицията могат да бъдат разгледани и абстракции. Акцент обаче е поставен предимно върху натюрморта и фигуралните композиции.

Изложбата е сред дългоочакваните културни събития в града. Всъщност тя е добре позната на русенци, тъй като отдавна се е превърнала в традиция за културните среди в най-големия български град на р. Дунав. Първоначално беше предвидено тя да продължи до 25 март, но поради наложените мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 на национално ниво от понеделник се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия.

По случай откриването на експозицията изпълняващият длъжността областен управител Свилен Иванов отправи поздравления към председателя на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев, както и към всички участници. „Не спирайте да работите за културния напредък и добруването на Русе и региона! Поддържайте жива искрата на изкуството и увличайте след себе си все повече млади хора!“, се казва във връчения от негово име поздравителен адрес.

В експозицията участват само членове на местното художествено дружество.

Организаторите на събитието обръщат внимание, че влизането в залата се осъществява при стриктно спазване на всички наложени противоепидемични мерки. Председателят на дружеството споделя още, че следващата планирана изложба ще бъде посветена на празника на града – 6 май. През април също е имало идея за обща експозиция, която да се проведе в Художествената галерия, но поради епидемията поне на този етап тя е отменена.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов