Областният оперативен щаб в Русе с поредно заседание във връзка с коронакризата

Поради негативната тенденция и с цел намаляване натиска върху лечебните заведения, които се отчитат през последните седмици за страната, в това число и за област Русе, се проведе заседание на Областния оперативен щаб, което беше водено от изпълняващия длъжността областен управител Свилен Иванов и директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова.

Така на практика, с въвеждането на строги ограничителни мерки за цялата страна от понеделник (22 март), ще продължат да действат и въведените на 12 март на областно ниво.

На проведеното заседание щабът прие следните две решения:

  1. - Да се отварят три детски заведения на територията на гр. Русе, като детската градина към УМБАЛ „Медика ООД“ ще приеме децата на техните медици и на тези от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“,  Ясла №16 – три групи и детска градина „Слънце“, които ще приемат останалите деца на медицински работници и служители на РЗИ – Русе;
  2. - Да се оформи и изпрати писмо от името на областния управител на област Русе, в качеството му на председател на Областния оперативен щаб във връзка с COVID-19, до ръководителя на Логистично-координационния център  към ГДПБЗН – МВР, с копие до Министерството на здравеопазването относно недостига в болничните заведения на медикамента „Ремдесивир“, необходим за пълноценното лечение на пациентите с коронавирус.

Със заповед на Регионалната здравна инспекция ще бъде увеличен капацитета на леглата в УМБАЛ „Канев“ АД с 20 % за лечение на пациенти с коронавирус (от 20% на 40%).

Свилен Иванов отправи отново апел да се спазват всички противоепидемични мерки.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов