Любителите на поредицата „Криминалистите“ се срещнаха с автора и героите онлайн

Животът

18-03-2021, 11:06

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Библиотеката реализира проект "Змей Горянин – Непознатият"

За пръв път доц. Людмил Георгиев представи своята поредица „Криминалистите“ онлайн през платформата ZOOM на 17 март. Събитието бе част от културния календар на Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

В срещата се включиха 57 души, сред които издателят Делян Илиев („Атеа“), героите в трите части на куест-криминалето Лилия Симеонова – експерт-криминалист, Невяна Русева – разследващ полицай, „пенсионираният вече директор на полицията“ Георги Петров, Красимир Колев, който е главният разследващ полицай в поредицата Лъчезар Давидов, много колеги и приятели на автора, както и читатели от далечен Оксфорд и Гърция.

„Криминалистите – крими загадка-1, 2, 3“ е създадена на основата на действителни случаи, като са променени населените места и имената на част от героите. Жанрово четивото е куест-криминале. Състои се от сюжетна част и приложение с отговори. Основната идея е читателят да има възможността непосредствено да участва в разследването, съвместно с екип от разследващ полицай, експерт-криминалист, криминален инспектор и съдебен лекар.

Доц. Людмил Георгиев беше подготвил любопитна презентация на трите излезли досега от печат части на „Криминалистите“, а издателят Делян Илиев разказа за съвместната им работа и новите книги на издателство „Атеа“ с теми от контраразузнаването и шпионажа („Висш пилотаж“, Елена Вавилова, „Шпиони с нежни имена“, Михаил Любимов, Тодор Бояджиев), историческите „Тайните на тракийския език“ на Павел Серафимов и „Да каже нявга народът…“ – роман за Христо Ботев от Бойко Беленски, „Каръкът в мен“ на Радо Младенов и др.

Действителните герои на поредицата поздравиха доц. Георгиев и споделиха спомени и моменти от действителната си полицейска работа, станала основа на куест-криминалетата му. Включилите се в беседата потребители написаха своите въпроси и пожелания към автора в чата, а той отговори на всички, загатна за сюжета на четвъртата част от поредицата и отправи предизвикателство към участниците – да посочат веществото, оказало се в основата на разследваните случаи в „Крими-загадка 2“. Вероника Русева единствена даде правилен отговор и спечели книга по избор от издателство „Атеа“.

В края срещата доц. Людмил Георгиев разказа за още една своя страст - уникалната колекция от над 800 полицейски, военни, военно-морски и пожарникарски фуражки, барети и каски и 40 униформи от над 80 държави, част от които русенци вече са виждали. Той подготвя изложба през лятото, свързана с Българския морски флот, а на русенската библиотека обеща видео филм, специално изработен за колекцията.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов