На Сирни Заговезни искаме прошка

Животът

14-03-2021, 10:10

Снимка:

pixabay

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сирни Заговезни е, прощавайте и поискайте прошка!

7 седмици преди Великден празнуваме Сирни Заговезни. На този ден по-младите искат прошка от по-старите с думите "Прощавайте", а отговорът е "Простено да ти е". В народните традиции празникът е свързан с различни ритуали, сред които и хамкането на халва.
Прошката на Сирни Заговезни няма да е сладка без халва. Българският продукт е предпочитан и на трапезата на румънците по време на Великденските пости.
Златин Йорданов израснал с аромата на пресен тахан. Над 30 години семейството му приготвя традиционната бяла халва с орехови ядки.
"Захранен съм с халва. Това е наследствено от баба ми и дядо ми. Този занаят съм научил от него. Там беше повече ръчен труд", разказва производителят на халва Златин Йорданов.
Затова днес от модерните машини в цеха му на час излизат по 300 килограма халва.
За да се сгъсти към натуралния продукт се добавя екстракт от чувенов корен. Изпича се на 125 градуса.
Дали е направена майсторски халвата се познава, ако се къса на конци и се топи в устата.
Голяма част от продукцията на Златин Йорданов е предназначена за румънския пазар. Въпреки че той е залят от евтина, украинска халва, румънците предпочитат българската. Затова търговците на едро бързат да заредят магазините в северната ни съседка за празника, въпреки пандемията.
След Сирни Заговезни халвата е на още по-голяма почит сред спазващите Великденския пост, защото в нея няма животински продукти и освен това е богата на калций.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов