ТАМ представя творба на Валентин Йорданов за първи път от 10 години във Велико Търново

Мисия

13-03-2021, 11:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Творбата „Винаги има нещо ново на хоризонта” ще бъде изложена от днес до 23 април на витрината на ул. Иван Вазов 8 във Велико Търново. Валентин Йорданов се завръща на търновската художествена сцена след десетгодишно отсъствие с произведение, специално създадено за инициативата на пространство за култура ТАМ и куратора Мартина Йорданова „1m2 изкуство“.

Търсенето на собственото място в заобикалящия ни свят и породения от това конфликт е вдъхновението зад инсталацията „Винаги има нещо ново на хоризонта“. Различните форми и цветове действат като географски карти. Изображенията изглеждат познати, но в същия момент и далечни, като места, които ще посетим в бъдеще.

Валентин Йорданов е роден във Велико Търново през 1986 година. Завършва Факултет по изобразително изкуство към Великотърновския университет, а паралелно специализира в Националната академия по изкуства в Румъния. През 2010 г. заминава да живее в Лас Вегас, Невада (САЩ), където е и до днес. В Америка негови творби могат да бъдат видени както в кметския офис на Лас Вегас, така и в урбанистични проекти и мащабни групови изложби.

Връзката си с Велико Търново художникът определя така: „Хоризонтът е границата, която представя нашето местоположение. Колкото си по-далеч, от другия край, толкова по-красиво, ярко и цветно изглежда, защото не си там и имаш възможност да завършиш едно измислено изображение.” Измислено, но все пак реално.

Изложбата е част от инициативата „1m2 изкуство“, която вече три години представя артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с площ 1 кв.м. Вдъхновен от концепцията за „white cube” (бял куб), проектът дава възможност на млади и утвърдени творци да покажат свои произведения в нестандартна изложбена среда. През 2021 г. са планирани общо 5 изложби

„1m2 изкуство“ е подкрепен от програма „Визуални изкуства” към Министерство на културата. Повече информация https://www.facebook.com/events/341426430316359



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов