Баба Мица от Кривина празнува 100-годишен юбилей

Животът

10-03-2021, 08:00

Снимка:

Марий Пейчев

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стотици се събраха на празник в Кривина

Датата девети март се превърна в истински празник за жителите на малкото село Кривина, разположено на брега на Дунав. В дома на Мица Тонева се събраха близки и роднини, за да отпразнуват 100-годишния й рожден ден. За да поздравят юбилярката, още, от ранна сутрин започнаха да пристигат гости. Момиче в национална носия, правнучка на столетничката, посрещаше близки и познати с питка и купичка мед. Възрастната жена, седнала на диван, се радваше на всеки с усмивка. Едно след друго не спираха да валят пожеланията за здраве и още дълги години живот. Баба Мица сама духна свещичките върху специално изработената торта. Жената се движи сама, но заради напредналата възраст е с влошен слух. Нейните близки споделиха, че само до преди няколко години тя е четяла вестници,  ревностно е следяла новините и сериалите по телевизията.

Кметът на селото Румен Григоров с нескрито вълнение разказа за живота на баба Мица Тя е била най-малкото дете в семейството на Съба Михалева и Тони Караиванов. На седемнадесетгодишна възраст Мица свързва живота си с Цветан Илиев. В младото семейство се раждат две момичета и едно момче. Сега баба Мица  живее в дома на сина си като не спира да се радва на шест внуци и на десет правнуци. През последните години около възрастната жена припкат и шестима праправнуци. Почти през целия си живот баба Мица е била домакиня като е въртяла цялата къщна работа и се грижела за многобройната си челяд. Баба Мица до дълбока старост от ранна пролет до късна есен не се е разделяла мотиката в градината и се е полагала грижи за цветята си. „Хората трябва да са добри и разумни. Не бива да лъжат, да крадат и да завиждат един на друг. Човек трябва да вярва, че винаги след лошото идва по-добро“, сподели за житейския си път баба Мица.

За да отдаде заслужено уважение на столетницата, дойде и кметът на община Ценово д-р Петър Петров. „Много малко хора имат шанса да изминат такъм житейски път като Вашия, да преминат през изпитанията на цял един век. Вие познавате промените през различни обществени епохи, през които сте отглеждали деца, внуци, правнуци и праправнуци. Важното е, че в продължение на сто години успяхте да съхраните уважението на близки и познати, да бъдете пример за тях. Радостен съм че имам възможността да изразя почитта си към човек с толкова богат жизнен опит“ се казва в поздравителния адрес на д-р Петров.. Той подчерта, че Мица Тонева е единствената столетница на територията на общината като й подари икона с лика на Света Богородица и плакет на общинската администрация.  Баба Мица получи подаръци от кмета на село Кривина и от пенсионерската организация. Близките бяха подготвили и специална изненада за юбилярката. В дома на възрастната жена дойде служителката на местната пощенска станция, за да й връчи поредната пенсия. Баба Мица положи подписа си под документа без да слага очила, а присъстващите ръкопляскаха и пожелаха още  дълги години да получава заслужено полагащите й се финансова помощ.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов