ГЕРБ: Бюджет 2021 е на гърба на русенци

Животът

08-03-2021, 12:41

Снимка:

ГЕРБ - Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бюджет 2021 на Община Русе е съществено увеличен с 16 млн. от държавата

Бюджет 2021 е на гърба на русенци. Това заявиха на пресконференция днес общински съветници от ПП ГЕРБ-Русе. В брифинга взеха участие Алисе Муртезова, Бедрос Пехливанян, които са и кандидати за народни представители, както и Йорданка Даневска. Увеличението на бюджета с около 24 млн. лева се дължи на: над 16 млн. от държавни дейности, а останалата част е от местни приходи, като близо 50% са от увеличение на данъци, такси, услуги, наеми. „Има огромни разлики в приходната и разходната част, бюджетът е небалансиран“, заяви Йорданка Даневска, председател на постоянната комисия по бюджет.

Алисе Муртезова ще настоява за изграждане на дежурен дентален кабинет. „Това е една идея, която във времето не се реализира. Изключително необходим кабинет за град като Русе, който искаме да наложим освен като всичко друго, и като туристически център“. Муртезова предложи още да се увеличи двойно обхвата на профилактика и лечение на гръбначни изкривявания на учениците. В проектобюджета е предвидена сума за скрининг и профилактика и лечение на гръбначни изкривявания на учениците – 8000 лв. за 80 ученици от 1-ви до 4-ти клас. Това според общинските съветници от ГЕРБ е крайно недостатъчно. Нуждаещите са поне двойно повече. Конкретното предложение на Алисе Муртезова е за увеличаване на предвидената сума на 16 000 лв., както и на броя на учениците на 160. Тя предложи още лицата над 65-годишна възраст и хората с увреждания да пътуват безплатно в градския транспорт.  „На многобройните ни срещи с възрастни хора от пенсионерските клубове към съществуващите организации, подпомагащи възрастните хора, нееднократно беше поставян именно този въпрос“, заяви още Муртезова. Част от предложенията си тя направи и по време на общественото обсъждане на бюджета и някои от тях се възприеха от кмета.

Председателят на групата съветници Бедрос Пехливанян от своя страна заяви, че е меко казано странна план сметката за издръжка на КООРС. „Не е ясно паралелно със създаването на общинска полиция ли ще има издръжка на КООРС в размер на 1,5 млн лева, като в същото време приходите от дейност на звеното са само 85 000 лева. „Все пак те имат правомощия да налагат глоби и осъществяват контрол по наредбите. Ефективна ли е службата към момента, ако наистина ще има общинска полиция това звено каква дейност ще извършва?“, попита Бедрос Пехливанян.

По думите му, най-кратък в анализа на Бюджета е разделът за европроекти. „Предстоящите проекти са за едва 2 млн. лева, като за сравнение за Стара Загора и Бургас заложените проекти са за съответно 18 млн. лева и над 38 млн. милиона. Защо нямаме проекти в раздел „Туристически атракции“? Ако погледнем пак към Стара Загора и Бургас виждаме, че в тези градове са предвидени евросредства за изграждане на младежки международин центрове. Защо за Русе нямаме заложен такъв център, както и какви са причините за пропаднали проекти като Дома на учителя и подмяната на уличното осветление?“, попита Бедрос Пехливанян.

В план сметката на Общинското предприятие „Комунални дейности“ са заложени половин милион за групата за ремонти, колкото бяха и средствата при използване на външна фирма. Къде са спестените пари, на които администрацията акцентира, отново не е ясно, допълни председателят на групата.

Припомняме, че общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ изпратиха редица предложения до кмета Пенчо Милков, с настояване те да бъдат включени в проекта за Бюджет 2021. Наталия Кръстева настоява за осигуряване на средства за ремонт на компроментирани улици и междублокови пространства, а Евгени Игнатов за осигуряване на допълнителни 100 000 лв. за развитието на спорта в Община Русе, както и за залагане на средства за проектиране на закрита спортна зала за лека атлетика.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов