Министерски съвет отпусна 1 млн. лева за Русенски университет "Ангел Кънчев"

Това е пореден транш, който правителството отпуска за развитието на университета

На свое заседание днес Министерски съвет отпусна 1 млн. лева. на Русенски университет „Ангел Кънчев“. Средствата ще се използват за доизграждането на нов учебно-изследователски център към висшето учебно заведение, който ще е готов в края на годината. Това е пореден транш, който правителството отпуска за развитието на университета.

Инвестицията е за около 3 милиона лева. Дейностите в центъра ще бъдат обвързани с концепцията на висшето училище в Русе за дигитализация на образованието.

Ректорът на Русенски университет проф. Христо Белоев, който присъства на заседанието, благодари на правителството и лично на премиера Бойко Борисов.

„Със създаването на големи модерни лаборатории ще се даде нова възможност заедно с бизнеса, с университетите от нашата страна и чужбина, да участваме в големи проекти и да допринасяме за развитието на науката“, подчерта Белоев. Ректорът изказа благодарност към правителството за увеличението на заплатите на преподавателите от висшето образование. „Това е една много сериозна крачка и стимул към всички университетски преподаватели“, категоричен бе Белоев.

Общо 14 милиона лева отпусна правителството на днешното си редовно заседание за ремонти и инфраструктурни проекти в 10 общини и за изграждането на новия корпус в РУ.

„Подпомагаме всички населени места в България, не делим хората, нито кметовете на наши и ваши“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието на кабинета, на което присъстваха кметове, издигнати от различни политически партии. Премиерът посочи, че правителството поставя акцент в работата си върху малките населени места, за да останат хората да живеят в тях.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)