Превенция на домашното насилие обсъждаха в Русе

„Дали ще допуснем страхът да бъде част от нашия живот зависи единствено от нас самите! Нека помним, че всичко около нас е резултат от предприемане на действия и заедно кажем не на домашното насилие! Не на болката, страданието, ужаса и хаоса! Поздравявам Ви за организирането, провеждането и участието в настоящата инициатива и заявявам категоричната си подкрепа за каузата, както и за бъдещи Ваши начинания! Бъдете смели, поставяйте все повече актуални въпроси пред обществеността и се борете за едно по-добре бъдеще – такова, каквото всеки един човек заслужава! На добър час!“, това каза областният управител Галин Григоров в отправено от него видеобръщение към организаторите и участниците в започналия днес хакатон, посветен на превенцията на домашното насилие.

Инициативата се проведе онлайн и продължи до неделя включително и в нея е предвидено да се включат над 70 участници, като болшинството от тях са студенти и преподаватели в Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Самата инициатива се осъществи в рамките на международен проект и основната й цел е икономическо овластяване на жени, преживели насилие, като акцентът е поставен върху укрепването на сътрудничеството между местни, национални и европейски структури. Освен България в проекта участват още Италия, Испания и Гърция, като сред основните му плюсове е, че вече осем неправителствени центрове предлагат по-качествени услуги с повишени стандарти за подкрепа, а повече от 10 компании са предприели действия и политики за предотвратяване на насилието над жени и подкрепят трудовата интеграция на преживелите насилие. Други 80 фирми пък са се запознали с проблемите, свързани с насилието над жени. Същевременно над 200 жени са подобрили социалните си умения или им е било указано съдействие в тяхната пригодност за заетост.

В България водеща институция в реализирането на споменатия проект е Центърът за развитие на устойчиви общности, който е независима, неправителствена организация, учредена през 1995 година. На територията на областта, а и не само, основна роля се пада на Сдружение „Център Динамика“ – Русе.

Ръководството на Областна администрация Русе също изразява солидарност с поставената проблематика и гарантира по-нататъшната подкрепа на подобен род събития.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов