Млада звезда в атлетиката с награда от областния управител

Спорт

26-02-2021, 16:43

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенският губернатор избран за Областен управител на годината

Топ атлетът Венелин Георгиев беше удостоен с грамота на областния управител Галин Григоров за съществен принос към развитието на спорта в Русе и региона. Също така той получи и специално направена статуетка с послание от Григоров. Поводът е, че момчето, което скоро ще навърши 20-та си годишнина беше избрано за любимец на феновете на списание „Атлетика“. Припомняме, че Венелин Георгиев спечели балканската титла на 200 м за юноши и девойки под 20 години в Истанбул на 13 септември миналата година с личен рекорд 21.29. Георгиев бяга общо 4 пъти под 21.60 на 200 м през 2020-а. 19-годишният атлет постигна на по-късите спринтове 7.00 секунди на 60 м и 11.04 на 100 м, а заедно с щафетата 4х100 м на България на балканския шампионат за мъже и жени регистрира 40.71.

Венелин подсказа за големите си възможности в спринта още през 2019-а, когато достигна до полуфинал на 200 м на европейското първенство за юноши и девойки под 20 години в Бурос, Швеция.

Момчето е възпитаник на МГ „Баба Тонка“, а сега е студент по изкуствен интелект в Лондон. Споделя, че още от малък му харесва да бъде физически активен, а конкретно с лека атлетика започва да се занимава от преди малко повече от 3 години. Нещата се случват по-скоро случайно. Оказва се, че в часовете по физкултура той показва най-добри резултати от целия випуск при бягането. Постепенно започва да се интересува все повече от тази дисциплина и така в един момент се обръща към Енчо Василев, който е треньор по лека атлетика в гимназията. След това участва в състезание в Сливен, като отборът става първи на щафета и трети в крайното класирани. Няма как да не бъде отбелязано още, че по време на споменатите по-горе личи рекорди треньор му е била д-р Венета Симеонова.

Венелин беше награден и от Антон Бонов, който е издател на списание „Атлетика“, а също и представител на Българската федерация по атлетика. Разликата в получените гласове между първото и второто място в десетката на феновете е 900 гласа. Младият талант е получил подкрепа от 2900 души.

В най-скоро време се очаква да стартира поредна инициатива, която да даде възможност на младите таланти от област Русе да развият потенциала си в този спорт. Става дума за възможност за тренировки в клуб „Локомотив“, като на 10-те най-добри деца имат шанса да представят региона на национален маратон през есента, който ще се проведе в Кюстендил. Треньор на децата ще бъде лекоатлетката Лора Атанасова. Идеята

ще се осъществява с подкрепа и на други институции, както и с тази на Министерството на младежта и спорта.

На събитието, което се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки, присъстваха лично още Евгени Игнатов и Елеонора Гурбанова, която е представител на ресорното ведомство.

Припомняме, че Русе е дал много на родната атлетика. Именно русенецът Христо Марков е най-добрият атлет в историята на страната. Той е единственият олимпийски шампион на България в дисциплината троен скок. Отново русенец се оказва и най-добрият бегач в страната за всички времена – Евгени Игнатов. Той поставя национални рекорди в дистанциите от 1500 до 10 000 метра, които вече повече от 30 години не са подобрени. Анелия Нунева пък е българката с най-много резултати под 11 секунди на 100 метра.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)