Съветниците дадоха зелена светлина за ремонт на Доходното

Животът

26-02-2021, 08:00

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Общината иска да ремонтира Доходното здание с пари от Министерство на културата

Внесената като извънредна точка за кандидатстване на Община Русе за целева финансова подкрепа от  Министерството на културата за извършване на консервационно-реставрационни дейности на сградата на Доходно здание срещна одобрението на общинските съветници и те приеха предложението единодушно.

Емблематичната сграда на Доходното здание се счита за най-красивата в България.

Идеята за построяването на Доходното здание се ражда в края на XIX в.  Тогава градът има нужда от място, където да се правят театрални постановки и да се провеждат други културни събития. Русенското театрално дружество е първото по рода си основано в България.

Днес сградата се нуждае от ремонт, за да бъде запазен историческия и културен дух, които тя носи.

Заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев обясни, че идеята е да се кандидатства за около половината от необходимите средства, като останалата част ще бъде поета от общината.

Проектът включва реставрация и консервация на покрива и главните фасади, както и реконструкция на технически инсталации. Предвидено е също цялостно почистване и възстановяване на фасадните каменни елементи, подмяна на част от фасадните дограми, както и ремонт на покрива заради течове.

Ще се работи и по ВиК-инсталацията, тъй като при интензивни валежи се връщат канални води в санитарните възли, намиращи се в подземното ниво на сградата. Ще бъде изградена нова мълниезащита, както и ревизия на съществуващото ефектно осветление.

Очакванията са ремонтните дейности да приключат до 15 ноември тази година.


 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов