Молебен за здраве събра миряни в Караманово

Животът

24-02-2021, 18:35

Снимка:

Личен архив, Фб

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

С онлайн рецитал в Караманово почетоха паметта на Апостола

В църквата „Свето Възнесение Господне“ в Караманово се проведе молебен за здраве. На 24 февруари се отбелязва един от големите църковни празници – първо и второ намиране на честната глава на Свети Йоан Кръстител. Всички присъстващи в божия храм спазваха задължителните противоепидемични изисквания – носеха маски и стояха на разстояние един от друг.

„Повече от десет години вече в началото на пролетта и в края на есента провеждаме молебени за здраве. Тази идея вече се превърна в традиция и хората я очакват с нетърпение. Може би и пандемията от коронавирус, която вече продължава цяла година оказа своето влияние“, не скри читалищният секретар Петя Герасимова. В църквата, построена преди повече от 150 години от майстори-зидари – ученици на Колю Фичето, дойде и кметът на селото Бисер Блажев. Всички запалиха по свещичка и се помолиха за здраве на своите близки.

В проповедта си отец Михаил отправи молитва селото да се опази от болести и злини, а природата на бъде благосклонна към земеделските стопани, за да получат високи добиви. Освен традиционната за подобни ритуали питка, миряните донесоха буркани с мед и икони, за да се осветят. Според поверието предметите трябва да престоят в храма няколко дни, за да се напълнят с божията сила, а след това стопаните да ги приберат по домовете си.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов